ESC

Εμπειρίες εθελοντών σε ESC-EVS

Διαβάστε εδώ μερικές από τις εμπειρίες εθελοντών που συμμετείχαν σε κάποιο από τα προγράμμάτα ESC+EVS, τα οποία συντόνισε η ΕΛΙΞ.

[text in English]

Αυτόν τον χειμώνα πήρα μέρος σε ένα πρόγραμμα γεμάτο περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες ως μέλος του οικολογικού κέντρου Latinovac. Συνήθισα σε έναν οικολογικό τρόπο ζωής μαζί με άλλους 14 νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και όλα αυτά σε ένα μικρό χωριό, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κροατίας.

Το φθινόπωρο του 2018 δίνοντας τα τελευταία μου μαθήματα για πτυχίο αποφάσισα ότι την χρονιά μετά την απόκτηση του πολυπόθητου αυτού χαρτιού θα την αφιερώσω σε μία πρόκληση, μια εσωτερική αναζήτηση, ένα ταξίδι εκμάθησης και ανάπτυξης...με λίγα λόγια ένα πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (πρώην EVS).

Ήταν μία απόφαση που είχα πάρει χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση. Θέλω να το κάνω- Βρήκα μια οργάνωση που προτείνει πολλές δραστηριότητες -Κάνω την συνέντευξη- Με θέλουν- Πάω. Έτσι, απλή η διαδικασία. Έτσι απλά βρέθηκα στο χιονισμένο Βέλγιο τον Φλεβάρη του '19.

Η Στέσια πάει Ουγγαρία!!!

«Πρώτη Σεπτεμβρίου έφυγα από την Ελλάδα μόνη μου για Ουγγαρία. Ήταν η πρώτη μου φορά που έφευγα για EVS, Erasmus+ πρόγραμμα.

Όταν είχα κάνει την αίτηση δεν σκεφτόμουν ούτε αν θα με επιλέξουν ούτε αν δεν θα με επιλέξουν. Έκανα την αίτηση γιατί είχα την ανάγκη να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι έντονο. Την συμπλήρωσα με τόση αγάπη και θέληση.

Όταν έκανα αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελοντική εργασίας δεν είχα στο μυαλό μου πόσο όμορφη και μοναδική εμπειρία θα ήταν.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα τα οποία είναι έτοιμα για νέες προκλήσεις, με μπόλικη δημιουργικότητα και θέληση. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να λάβεις πρωτοβουλίες και να παρουσιάσεις ιδέες που θα ήθελες να γίνουν πραγματικότητα.

Ζώντας την Ιταλία

Τι χρειάζεται για να γνωρίσεις πραγματικά μια χώρα; Εξαρχής, δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό: Πρώτον, να την γυρίσεις όσο περισσότερο μπορείς και δεύτερον να δεις πως ζουν στην πραγματικότητα οι ντόπιοι, μακριά από τα τουριστικά κέντρα. Για ποιό λόγο λοιπόν να μην το κάνεις μέσω του εθελοντισμού;

EVS στην Βαρσοβία: (Dis)appearing (dis)abilities with Schuman volunteers

Το EVS ήταν ένα όνειρο που με την πρώτη ευκαιρία πραγματοποίησα!

Επέλεξα να πάω στην Πολωνία, μια χώρα με πολύ ενδιαφέρον, ίσως γιατί δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και δημοφιλής στην Ελλάδα.

EVS στη Oudenaarde, στη Φλάνδρα του Βελγίου (2018)

Η ιδέα ενός EVS γύριζε μέσα στο μυαλό μου εδώ και περίπου δύο χρόνια. Αυτό το καλοκαίρι, οι συνθήκες ήταν κατάλληλες ώστε να πάρω επιτέλους την απόφαση. Με το που βρήκα το πρόγραμμα που με ενδιέφερε, επικοινώνησα με την ΕΛΙΞ. Για καλή μου τύχη, η Φρανσέσκα ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή προσφέροντας συμβουλές και καθοδήγηση.

Γνωρίστε τις εθελόντριες του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ESC/EVS) που από τα μέσα Μαρτίου ενσωματώθηκαν στο δυναμικό της ΕΛΙΞ έτοιμες να συνεισφέρουν στο έργο μας.

Η Μαρί, η Μάρθα και η Ζοάν έφτασαν στην Αθήνα από την Γαλλία και τη Γερμανία γεμάτες ενθουσιασμό και όρεξη να προσφέρουν και ήδη η δουλειά τους έχει δείξει τα πρώτα αποτελέσματα.

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ