ESC

Το ταξίδι μου μέσω του EVS στην Σλοβενία διήρκησε 10 μήνες και ήταν σίγουρα ένα πολύ καθοριστικό διάστημα για μένα!

Δεν είναι τόσο εύκολο να περιγράψω με λίγες λέξεις όλα όσα έζησα αυτό το διάστημα, το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά πάντως είναι πως το EVS αποτελεί μια εμπειρία ζωής, μια απρόσμενη περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, γνώσεις, καινούργια μέρη, γνωριμίες και σημαντικές αποφάσεις.

Έφτασα στο Μάριμπορ της Σλοβενίας μια παγωμένη νύχτα του Φλεβάρη και από την αρχή συνειδητοποίησα πως θα αγαπούσα αυτή την μικρή αλλά τόσο γοητευτική πόλη. Το Μάριμπορ είναι μία πόλη 90.000 κατοίκων και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Σλοβενίας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σίγουρα δεν διαθέτει την πληθώρα των δραστηριοτήτων της Λιουμπλιάνας – που είναι υπέροχη πόλη επίσης - αλλά είναι πολύ όμορφη και φιλόξενη.

Από την πρώτη μου μέρα εκεί όλα τα μέλη της οργάνωσης υποδέχτηκαν εμένα και την άλλη εθελόντρια από την Γαλλία με ζεστασιά και ήταν ιδιαίτερα φιλικοί. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα πως θα έχω ένα δίκτυο επικοινωνίας και σιγουριάς σε κάθε πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετώπιζα στην συνέχεια και δεν έπεσα έξω.

Το Μάριμπορ είναι μικρή πόλη αλλά ένιωσα τυχερή που βρέθηκα σε μια οργάνωση αρκετά ενεργή στο κομμάτι του ακτιβισμού, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνάμα με διαφορετικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ.

Στεγάζεται σε μια πρώην κατάληψη και είναι αρκετά έμπειρη στην υποδοχή εθελοντών με πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας. Επίσης συνεργάζεται και με πολλούς ντόπιους εθελοντές (πάνω από 50, που για τα δεδομένα της μικρής αυτής πόλης είναι ένας δυναμικός αριθμός).

Δεν βαρέθηκα ποτέ τις δραστηριότητες της οργάνωσης, που ποικίλουν από εργαστήρια σε παιδιά με αναπηρία, μέχρι την βοήθεια σε δραστηριότητες της γκαλερί και το ανέβασμα και σκηνοθεσία μιας θεατρικής παράστασης από εμένα και άλλα δύο μέλη της ομάδας!

Δεν τυχαίνει πολλές φορές στην ζωή μας να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον που θα μας δίνεται τόσο η δυνατότητα να εκτεθούμε σε διαφορετικά πράγματα αλλά ταυτόχρονα και η ελευθερία να διοργανώσουμε δικές μας δραστηριότητες με την στήριξη όλης της ομάδας, οπότε αυτό είναι κάτι που σίγουρα εκτίμησα από την εμπειρία μου στην οργάνωση.

Η Σλοβενία είναι μια μικρή μεν, αλλά πανέμορφη και πολυποίκιλη χώρα και μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω αρκετά μέσα σε αυτούς τους μήνες (επίσης το καλό του να έχεις μια ευέλικτη και γεμάτη κατανόηση coordinator!)

Η γλώσσα μου φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολη, οπότε νομίζω παράτησα οποιαδήποτε προσπάθεια του να γίνω μάστερ από τον πρώτο μήνα! Το καλό είναι πάντως ότι θα βρισκόταν κάποιος που να μιλάει Αγγλικά όπου και αν πηγαίναμε.

Φυσικά, όπως κάθε εμπειρία, δεν μπορούν να είναι όλες οι μέρες ευτυχισμένες και ρόδινες… φυσικά υπήρχαν σκαμπανεβάσματα όπως είναι φυσικό και δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιμετώπισα προσωπικές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά αποφάσισα τελικά να παραμείνω μέχρι το τέλος και νομίζω ήταν μια καλή επιλογή.

Ωρίμασα πολύ και έμαθα πολλά αυτή την χρονιά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ένα είναι επίσης σίγουρο: το να ταξιδεύεις γίνεται εθιστικό και ευχαριστώ το EVS και την ΕΛΙΞ που μου έδωσαν την ευκαιρία να ζήσω σε μια πόλη που δεν θα φανταζόμουν ποτέ για ένα σχεδόν χρόνο! Δοκιμάστε το και εσείς!

Σοφία

evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-1
evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-2
evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-3
evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-4
evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-5
evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-6
evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-7
 • evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-1
 • evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-2
 • evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-3
 • evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-4
 • evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-5
 • evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-6
 • evs-slovenia-elix-sofia-p-2017-7
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ