ESC

EVS στη Oudenaarde, στη Φλάνδρα του Βελγίου (2018)

Η ιδέα ενός EVS γύριζε μέσα στο μυαλό μου εδώ και περίπου δύο χρόνια. Αυτό το καλοκαίρι, οι συνθήκες ήταν κατάλληλες ώστε να πάρω επιτέλους την απόφαση. Με το που βρήκα το πρόγραμμα που με ενδιέφερε, επικοινώνησα με την ΕΛΙΞ. Για καλή μου τύχη, η Φρανσέσκα ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή προσφέροντας συμβουλές και καθοδήγηση.

Μιας που βρισκόμουν ήδη στο Βέλγιο, αποφάσισα να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις από κοντά. Από τις Βρυξέλλες πήρα το τραίνο για την Oudenaarde, μια μικρή πόλη στην ανατολική Φλάνδρα, το όνομα της οποίας κυριολεκτικά σημαίνει Παλαιά Γη. Η οργάνωση φιλοξενίας μου βρισκόταν σε μια βαλτώδη περιοχή περιστοιχιζόμενη από νερό και δάση.

Η διαδρομή διήρκησε περίπου μια ώρα με τις αλλαγές σκηνικού να είναι έντονες και γρήγορες. Αισθάνθηκα πως κυριολεκτικά μέσα σε μερικά λεπτά άλλαξα χώρα. Με το που έφτασα στην πόλη με υποδέχτηκε ένας πρώην EVSer και με ξενάγησε στις εγκαταστάσεις. Αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν οι ευφάνταστες ξύλινες κατασκευές και η απλή αλλά καλαίσθητη οργάνωση του χώρου. Διάφορα αποφθέγματα συσχετιζόμενα με την αειφορία και την πράσινη ανάπτυξη έκαναν την εμφάνισή τους στις κάθετες επιφάνειες. Ενημερώθηκα πως σαν εθελόντρια, οι δραστηριότητες μου θα συμπεριλάμβαναν καθοδήγηση των διαφόρων ομάδων επισκεπτών όπως και ενεργή συμμετοχή στη διατήρηση και ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.

Την πρώτη μέρα στη δουλειά μαζί με τη συγκάτοικό μου, μια εθελόντρια από την Τουρκία, ασχολήθηκα με χειρωνακτικές κυρίως εργασίες. Εκείνη την ημέρα βρέθηκα πιο κοντά στην κοπέλα αυτήν, έμαθα για την κατάσταση στη χώρα της, τους στόχους και τα όνειρά της. Ξεκίνησα με πολύ ενθουσιασμό πιστεύοντας πως έχω βρει ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τα καθήκοντά μας ήταν ποικίλα και διάφορα. Συχνά είχαμε επισκέψεις από σχολεία, εταιρίες και λοιπές ομάδες. Ο ρόλος μας ήταν να καθοδηγήσουμε τους καλεσμένους μας όσον αφορά τις διαθέσιμες δραστηριότητες και να φροντίσουμε πως τα πάντα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Όντας χαρακτήρας τελειομανής, αισθάνομαι πιο άνετα στα πλαίσια ενός καθορισμένου προγράμματος. Το γεγονός του ότι βρέθηκα αρμόδια για την ασφάλεια και καθοδήγηση μικρών παιδιών σε μια γλώσσα την οποία δεν κατείχα, χωρίς κάποια καθοδήγηση ή περίοδο προσαρμογής, με παρέλυσε εντελώς.

Όσο καλά και να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, υπάρχουν πράγματα μέσα μας τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Στο παρελθόν είχα εργασθεί εποχιακά στον τουριστικό τομέα, αλλά και στο κομμάτι της διασκέδασης. Είχα έρθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων και ήμουν σίγουρη πως η ανθρώπινη συναναστροφή δεν είναι κάτι δύσκολο για εμένα. Όμως το ότι βρέθηκα σε μία χώρα της οποίας τη γλώσσα δεν μιλούσα και αναμενόταν από εμένα, όχι μόνο να κατανοήσω τι συμβαίνει γύρω μου αλλά και να αποτελέσω πηγή πληροφοριών, αποκάλυψε κάποιες τάσεις και φοβίες πρωτόγνωρες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η ανικανότητά μου να αντιληφθώ τι συμβαίνει γύρω μου επαρκώς πολύ σύντομα με έκανε να αισθάνομαι αβοήθητη, αποκομμένη και μόνη.

Έχοντας εμπειρία σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και καλή γνώση της Αγγλικής και της Γερμανικής, ποτέ μου δεν αντιμετώπισα δυσκολία στην επικοινωνία. Αντιθέτως, πάντα evs netherland oudenaarde elix eirini 2018έβρισκα τον εαυτό μου πιο επικοινωνιακή εκτός Ελλάδος. Βέβαια, η οργάνωση φιλοξενίας μου ήταν διεθνής, αλλά μόνο στα χαρτιά. Η γλώσσα επικοινωνίας ήταν εξ’ ολοκλήρου τα Ολλανδικά. Οι εταιρικές συναντήσεις γινόταν πάντα στα Ολλανδικά και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ήταν αδύνατο να επικοινωνήσω με οποιονδήποτε εκτός και εάν συνειδητά έκανα την προσπάθεια να στρέψω τη συζήτηση στα Αγγλικά, γεγονός που με ώθησε σε μία κατάσταση άβολη.

Δυο φορές την εβδομάδα είχαμε μαθήματα Ολλανδικών από τους μέντορές μας. Προσπάθησα να αξιοποιήσω το περιβάλλον εργασίας μου προκειμένου να εντατικοποιήσω τις προσπάθειες εκμάθησης σε αυτή τη νέα για εμένα γλώσσα. Εξάσκησα την ικανότητα του να ακούω ενεργητικά και να επεξεργάζομαι τη γλωσσική πληροφορία. Μέσα σε μερικούς μήνες έφτασα το επίπεδο Β1.

Η δομή του προγράμματος μου φάνηκε αρκετά χαοτική. Αρχικά έψαχνα να βρω το ρόλο μου στην οργάνωση. Κάθε μέρα υπήρχαν απρόοπτες αλλαγές με τις οποίες έπρεπε να συμβιβαστώ. Την πρόκληση αυτή την αντιμετώπισα αναπτύσσοντας τις δικές μου οργανωτικές δεξιότητες. Αποφάσισα να καταγράφω τι συνέβαινε καθημερινά, πως αισθανόμουν γι’ αυτό και τι προσπάθειες μπορούσα να καταβάλλω προκειμένου να βελτιώσω την κατάσταση.

Οι τεχνικές δεξιότητες είναι πραγματικά χρήσιμες, όμως έμαθα πως χωρίς επαρκή διαχείριση των συναισθημάτων, καμία δεξιότητα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες μας. Όντως μετά από μερικούς μήνες, τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους. Είχα αναλάβει πολλαπλούς ρόλους και βελτίωσα την ικανότητα διαχείρισης του χρόνου. Τελικά, ανέλαβα το δικό μου project, του οποίου στόχος ήταν η ανακατασκευή ενός χώρου διαμονής και αναψυχής. Όσο περνούσε ο καιρός η δουλειά μου λάμβανε αναγνώριση από τους συνεργάτες μου και σταδιακά ξεκίνησα να αισθάνομαι σαν μέλος της κοινότητας.

Μεταξύ των ρόλων μου ήταν και αυτός της φωτογράφου. Τις περισσότερες φορές το θέμα μου ήταν οι μικροί μας επισκέπτες. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πόση αγάπη μπορεί να λάβει κανείς απ’ τα παιδιά, ακόμη και εάν δεν μιλά τη γλώσσα τους. Υπήρχαν ημέρες που γυρνούσα σπίτι τόσο κουρασμένη, αλλά και τόσο γεμάτη.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι η κοινωνικοποίηση με τους άλλους εθελοντές. Σαν έρχεται κανείς σε επαφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο της ζωής τους και αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες, αισθάνεται λιγότερο μόνος. Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει την αίσθηση της συλλογικότητας και να συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πολλές φορές πίσω από μια δυσάρεστη εμπειρία κρύβεται ένα πολύτιμο μάθημα. Ο τρόπος με τον οποίο ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας βασίζεται πολύ περισσότερο στα πράγματα που απεχθανόμαστε, παρά σε αυτά που αγαπάμε. Είναι πολύ εύκολο να πει κανείς «Είμαι καλός σε κάτι, αγαπώ αυτό, ο στόχος μου είναι ο τάδε». Όπως και εξαιρετικά δύσκολο να καθορίσουμε και να παραδεχτούμε όλα αυτά που μας τρομάζουν και μας απωθούν. Η επιτυχία λοιπόν δεν ορίζεται από το τι κάνουμε ή κάναμε από πάντα καλά, αλλά από την προσπάθεια μας να νικήσουμε όλα αυτά που μας τρομοκρατούν και μας φοβίζουν.

Αυτό είναι που ουσιαστικά συνοψίζεται στον νόημα της φράσης “The joy of achievement”.

Τελικά, πιστεύω πως η εμπειρία ενός EVS – ESC είναι μια ευκαιρία που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Όντας εξαιρετικά έντονη, επιτρέπει στο συμμετέχοντα να δει τη ζωή από πολλές οπτικές γωνίες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως καμία αλλαγή δεν δύναται να συμβεί από μόνη της. Πρέπει συνεχώς να αναζητούμε νέες εμπειρίες. Δεν είναι όλα τα ταξίδια πάντοτε ευχάριστα, όμως κάθε ταξίδι σου αφήνει κάτι. Και γι’ αυτό αξίζει κανείς να κινείται συνεχώς. Βασικά, οφείλει ο καθένας μας να κινείται συνεχώς.

Ειρήνη

evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-0
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-3
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-4
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-5
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-6
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-7
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-8
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-9
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-10
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-11
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-12
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-13
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-14
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-15
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-16
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-17
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-18
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-19
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-21
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-22
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-23
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-24
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-25
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-26
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-28
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-29
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-30
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-31
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-32
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-33
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-34
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-35
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-36
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-37
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-38
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-39
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-40
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-41
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-42
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-43
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-44
evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-45
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-0
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-3
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-4
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-5
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-6
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-7
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-8
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-9
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-10
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-11
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-12
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-13
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-14
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-15
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-16
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-17
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-18
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-19
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-21
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-22
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-23
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-24
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-25
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-26
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-28
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-29
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-30
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-31
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-32
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-33
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-34
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-35
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-36
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-37
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-38
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-39
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-40
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-41
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-42
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-43
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-44
 • evs-netherland-oudenaarde-elix-eirini-2018-45
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ