ESC

Τελειώνοντας τις σπουδές μου και μη καταφέρνοντας να βρω μια σταθερή δουλειά σκέφτηκα να επιδιώξω να συμμετάσχω σε κάποιο Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Πρόγραμμα.

Πάντα με ενθουσίαζε η ιδέα να ζήσω και να δουλέψω για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό. Για πολύ καιρό παρακολουθούσα μέσα από τη σελίδα της Έλιξ τα διάφορα εθελοντικά προγράμματα που ανακοινώνονταν. Το πρόγραμμα που μου άρεσε και τελικά συμμετείχα ήταν στην πόλη Sciacca της νότιας Σικελίας , ήταν κοινωνικό και είχε διάρκεια ενός έτους.

 

Όταν διάβασα την περιγραφή του προγράμματος στα μάτια μου φάνταζε η ιδανική ευκαιρία! Εθελοντικό πρόγραμμα με παιδιά και εφήβους στην Ιταλία??!!

Έφτασα στη Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Sciacca στις 03.10.2016, στο αεροδρόμιο με περίμενε η Maria η άλλη εθελόντρια από την Ισπανία. Συνολικά σε αυτό το πρόγραμμα, “Act Social - Think Global” in Istituto Walden ήμασταν τέσσερις εθελόντριες η Madalina από τη Ρουμανία, οι Maria και Raque από την Ισπανία. Για ένα χρόνο θα ζούσαμε και θα εργαζόμασταν μαζί.

Οι δραστηριότητες του προγράμματός περιελάμβαναν την παροχή βοήθειας στο μόνιμο προσωπικό του Ψυχοκοινωνικού κέντρου του Ιδρύματος όπου φιλοξενούνταν ανήλικα παιδιά με ή χωρίς τις μητέρες τους, γυναίκες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ,έγκυες, γυναίκες μετανάστριες.

Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος μου ως εθελόντριας ήταν ποικίλος και περιελάμβανε δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των διαφόρων αυτών ομάδων. Για παράδειγμα για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ήταν το διάβασμα, δραστηριότητες εξωσχολικές, παιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο. Για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά και βρέφη οι δραστηριότητες ήταν το τάισμα, το λούσιμο, ο ύπνος, η συνοδεία στις επισκέψεις στο γιατρό κ.α. Άλλες δραστηριότητες ήταν η βοήθεια στην προετοιμασία των γευμάτων και το καθάρισμα των εγκαταστάσεων.

Δούλεψα με ανθρώπους που από τη πρώτη στιγμή με αγκάλιασαν και μου έδωσαν το χρόνο να προσαρμοστώ και να μάθω τη γλώσσα τους (σχεδόν κανείς εκτός από τις άλλες εθελόντριες δε μιλούσε αγγλικά όποτε τα ιταλικά ήταν μονόδρομος) και ευχαριστώ για αυτό την ευρύτερη οικογένεια του Istituto Walden, τις συναδέλφους μου, τους coordinators μου τον Michele και τη Lucia. Έζησα αυτή την εμπειρία μαζί με άλλες τρεις εθελόντριες που έγιναν η οικογένεια μου. Γι’ αυτό το γεγονός νιώθω ιδιαίτερα τυχερή. Όχι μόνο συνυπήρχαμε στο σπίτι και στη δουλεία αλλά μέσα από εύκολες και δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε γίναμε μια οικογένεια.

Χάρη στο EVS μου  έμαθα μια ξένη γλώσσα, έζησα ένα χρόνο και γνώρισα μια άλλη χώρα, έμαθα τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά ενός άλλου επαγγέλματος (Social Educator) διαφορετικού από το δικό μου, μοιράστηκα ένα διαμέρισμα με ανθρώπους που έγιναν η εκεί οικογένεια μου και που έμαθα πολλά ζώντας μαζί τους, ταξίδεψα, έκανα νέους φίλους, άνοιξα τους ορίζοντες μου, έμαθα να προσαρμόζομαι πιο εύκολα στις όποιες καταστάσεις και δεν είναι μόνο αυτά.

Η συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα μπορώ να πω με βεβαιότητα πως ήταν από τις καλύτερες επιλογές της ζωής μου! Και αυτό γιατί η συμμετοχή σε κάποιο Εθελοντικό Πρόγραμμα δεν είναι μόνο μια χρήσιμη, διδακτική , ευχάριστη και με κοινωνικό αντίκρισμα εμπειρία, είναι ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ!

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι αυτήν την εμπειρία αξίζει να τη ζήσει κάνεις. Αφήνοντας πίσω τους όποιους φόβους, δισταγμούς, ανησυχίες. Το EVS είναι ένα ταξίδι γνώσης και ανακάλυψης που αξίζει να το ταξιδέψεις!

evs-italy-act-social-think-global-2017-1
evs-italy-act-social-think-global-2017-2
evs-italy-act-social-think-global-2017-3
evs-italy-act-social-think-global-2017-4
evs-italy-act-social-think-global-2017-5
evs-italy-act-social-think-global-2017-6
 • evs-italy-act-social-think-global-2017-1
 • evs-italy-act-social-think-global-2017-2
 • evs-italy-act-social-think-global-2017-3
 • evs-italy-act-social-think-global-2017-4
 • evs-italy-act-social-think-global-2017-5
 • evs-italy-act-social-think-global-2017-6
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ