Η ΕΛΙΞ

Η ΕΛΙΞ ιδρύθηκε το 1987 ύστερα από πρωτοβουλία της κας Ελένης Γαζή, πρώην Προέδρου του Δ.Σ. της οργάνωσης, με στόχο την προώθηση του εθελοντισμού στην Ελλάδα μέσω των οργανωμένων μορφών εθελοντικής εργασίας.

Από την ίδρυση της οργάνωσης, το 1987 και μέχρι σήμερα, εκατοντάδες προγράμματα εθελοντικής εργασίας έχουν διοργανωθεί από την ΕΛΙΞ σε δεκάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδας, με αντικείμενο -μεταξύ άλλων- την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης και την κοινωνική συνοχή.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες νέοι και νέες από την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να αποκομμίσουν τις σπουδαίες εμπειρίες που προσφέρει ο εθελοντισμός συμμετέχοντας σε κάποιο από τα πολλά προγράμματα εθελοντικής εργασίας και εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τα οποία συνεργάζεται η ΕΛΙΞ, ενώ συγχρόνως πάνω από 150 εθελοντές από το εξωτερικό συμμετέχουν στα αντίστοιχα προγράμματα της ΕΛΙΞ στην Ελλάδα. 

Χάρη και στη δική τους συμβολή, η ΕΛΙΞ υλοποιεί πλειάδα κοινωνικών προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με πιο σημαντικά τα θερινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά "Διακοπές στο Σχολείο" και "Αυτό το Καλοκαίρι είναι Δικό μας", καθώς και το μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εκπαίδευση για την Ένταξη", το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικίας 3-17, που διαμένουν στην Αττική (με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της DG ECHO).

Η ΕΛΙΞ, εκτός απο την πολύτιμη συμβολή των εκατοντάδων εθελοντών της, συνεργάζεται με δεκάδες εξειδικευμένους επαγγελματίες για την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων της και την εξασφάλιση του υψηλού επιπέδου των προγραμμάτων της.

 

Το Όραμα μας

Η πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΙΞ και ιδρύτρια της οργάνωσης, κα Ελένη Γαζή εξηγεί τους λόγους που την ώθησαν στη δημιουργία της ΕΛΙΞ, καθώς και το όραμα της για την δράση της:

eleni gaziΣτις αρχές της δεκαετίας του 1980 συμμετείχα - νέα τότε - σε ένα διεθνές πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στην Ισπανία. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία!

Νέοι από διαφορετικές χώρες αποφάσισαν να συναντηθούν σε ένα ξένο τόπο και συμφώνησαν για λίγο χρονικό διάστημα να συνυπάρξουν αρμονικά προσφέροντας εθελοντική εργασία στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής. Φιλίες αναπτύχθηκαν, αξίες ανταλλάχθηκαν, εθελοντικό έργο κοινωνικής προσφοράς παράχθηκε, ωρίμανση σε προσωπικό επίπεδο προέκυψε....Τί ωραία ιδέα, σκέφτηκα! Δε θα ήταν υπέροχο αν και άλλοι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία παρόμοια εμπειρία με στόχο την προώθηση της εθελοντικής προσφοράς στο εξωτερικό; Ή αν εθελοντές, εκτός Ελλάδας, προσελκύονταν στη χώρα μας για να προσφέρουν αντίστοιχα και εκείνοι εθελοντικό έργο εδώ;

Έτσι, ιδρύθηκε η ΕΛΙΞ, αρχικά με το όνομα «ΠΕΕΠ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον» το 1987. Η ΕΛΙΞ διατηρώντας πάντα χαμηλό προφίλ, αναπτύχθηκε σταθερά και έτσι, το 2007, συμπλήρωσε 20 χρόνια ενεργής συμμετοχής με πλούσιες δράσεις, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τότε ήταν που απέκτησε το νέο της όνομα, ΕΛΙΞ, καθώς και την καινούρια εταιρική της ταυτότητα. Αντικείμενο των δράσεων της η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση του πολιτισμού και η κοινωνική προσφορά.

Από το 2008 και μετά - χρόνια δύσκολα για την Ελληνική Κοινωνία - η ΕΛΙΞ προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και αποφάσισε να δώσει έμφαση στην κοινωνική προσφορά, μέσω ανάπτυξης κοινωνικών προγραμμάτων με ωφελούμενες ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, κυρίως παιδιά και νέους.

Το 2017 η ΕΛΙΞ κλείνει 30 χρόνια από την ίδρυσή της, με περισσότερα απο 500 προγράμματα εθελοντικής εργασίας να έχουν διοργανωθεί σε 120 περιοχές της Ελλάδας, ενώ ο αριθμός των εθελοντών της ξεπερνά τις 3.000. Τα πιο σημαντικά της κοινωνικά προγράμματα υλοποιούνται σταθερά από το 2010 και μετά με την ευγενική χορηγία εταιρειών, Ιδρυμάτων, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.

Είμαι περήφανη για την ΕΛΙΞ, γιατί μεγάλωσε υπέροχα και μεγάλωσα όμορφα και εγώ μαζί της. Ήμουν εκεί να τη βλέπω να εξελίσσεται από μωρό και να αποκτάει πολλούς πολλούς φίλους, χιλιάδες εθελοντές που μεταφέρουν το όνομά της στο εξωτερικό και υπέροχες συνεργασίες με τοπικούς φορείς, ιδρύματα και διεθνείς οργανώσεις. Είμαι ήσυχη, γιατί το έργο της ΕΛΙΞ έχει ωφελήσει και θα ωφελεί πάντα όλους τους νέους και όσους αισθάνονται νέοι!

Ευχαριστώ από καρδιάς τα ιδρυτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το κοινό μας όραμα, αλλά κυρίως, τους συνεργάτες της ΕΛΙΞ που συντονίζουν και υλοποιούν τις εθελοντικές δράσεις και τα κοινωνικά προγράμματα μας.

Εύχομαι άλλα τόσα γεμάτα και ωφέλιμα χρόνια...!

Ελένη Γαζή
Ιδρύτρια της ΕΛΙΞ
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΙΞ

ΕΛΙΞ: 30 χρόνια συνεχούς προσφοράς

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ