ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων το έργο «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά» ξεκίνησε το ταξίδι του.
Η εκδήλωση φιλοξένησε ένα πάνελ εξαιρετικών ομιλητών όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι προοπτικές για την ενεργό γήρανση, τα ψυχοκοινωνικά και σωματικά οφέλη του εθελοντισμού αλλά και το όραμα του "Αειθαλεία" να δώσει φωνή στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και να δημιουργήσει συμπεριληπτικά περιβάλλοντα για εκείνα.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Αθηναίων Κατερίνα Γκαγκάκη μας τίμησε με την παρουσία της και χαιρέτησε την εκδήλωση. Η Τζένη Λαζάρου, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη (Διαχειριστής Επιχορήγησης) παρουσίασε το χρηματοδοτικό πυλώνα του "Αειθαλεία", Active Citizens Fund.

H Άννα Μπιζύμη, Κοινωνική Λειτουργός της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ", εκπροσώπησε τον Αλέξανδρο Οικονόμου, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου E.N.A.L.M.H. δίνοντας μας το θεωρητικό πλαίσιο της ενεργού διαβίωσης και γήρανσης και η Ελένη Γαζή, ιδρύτρια της ΕΛΙΞ μίλησε για την αξία της συνεργασίας και της επαγρύπνησης σε όλα τα στάδια της ζωής αλλά και την κοινοτική, ψυχοκοινωνική και διαγενεακή διάσταση του εθελοντισμού.

Τέλος, ο Ηλίας Παναγιωτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Καταγμάτων Ευθραυστότητας FFN ανέλυσε τα οφέλη του εθελοντισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία ενώ ο Μανόλης Μέντης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, μας εισήγαγε στο όραμα, τα ορόσημα και τους στόχους του "Αειθαλεία".

Την εκδήλωση συντόνισε η Συντονίστρια Προγραμμάτων της ΕΛΙΞ, Μάρα Βανδώρου.

Περισσότερες πληροφορίες:
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΕΛΙΞ και εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras την Proopsis Consulting SA. και την OTEAcademy.

Σκοπός του έργου είναι η προώθηση της ενεργούς γήρανσης μέσω του εθελοντισμού σε δράσεις κοινωνικής ωφέλειας. Στόχοι του έργου είναι η βελτίωση της υγείας, η άρση αρνητικών στερεοτύπων, η διαγενεακή αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Μέσα από μελέτη διεθνών πρακτικών και ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (συνταξιούχοι, ΜΚΟ, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση), θα προταθεί στην Πολιτεία μια νέα συνολική στρατηγική για την εθελοντική εργασία των συνταξιούχων. Θα υλοποιηθεί πανελλαδική καμπάνια και περιβαλλοντικές δράσεις βιωματικής εκπαίδευσης για την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής και την ευαισθητοποίηση της ομάδας στόχου. Παράλληλα θα δημιουργηθεί πλατφόρμα διαμεσολάβησης μεταξύ της προσφοράς (συνταξιούχοι) και της ζήτησης (φορείς που ενδιαφέρονται). Στελέχη από οργανώσεις, Δήμους και Δημόσιες Υπηρεσίες θα εκπαιδευτούν στη χρήση της πλατφόρμας, ενώ παράλληλα θα επιμορφωθούν μέσω webinar για τη βελτίωση ψηφιακών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων. Συνταξιούχοι θα εκπαιδευτούν βιωματικά ως πολλαπλασιαστές. Το έργο θα ολοκληρωθεί με μία μεγάλη εθνική συνάντηση στην Αθήνα, που θα περιλαμβάνει «βεντάλια» δράσεων (συνέδρια, συνεντεύξεις, κ.ά.).

Παρακολουθήστε το video από την εκδήλωση εδώ:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα: https://www.aeithaleia.gr/el/

E-mail: address: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τις τελευταίες εξελίξεις του «Αειθαλεία», μέσα από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης των εταίρων:
https://www.facebook.com/ELIX.Greece
https://www.facebook.com/proopsis
https://www.facebook.com/search/top?q=oteacademy
https://www.facebook.com/upatras

 

Το έργο «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την AμKE ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας και εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. και την OTEAcademy.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.»

aithaleia by elix all partners

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ