ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2017, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αττική για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες ηλικίας 3-17 ετών και τους γονείς τους.

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στους γονείς τους, ώστε να συμβάλει στην ομαλή τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχεται καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών και υποστήριξη της μελέτης σε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. Κάθε επωφελούμενος/-η παρακολουθεί 2 ώρες μάθημα την ημέρα (10 ώρες την εβδομάδα), οι οποίες υλοποιούνται σε πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Όλα τα μαθήματα διενεργούνται από έμπειρους πιστοποιημένους στην Ελλάδα παιδαγωγούς, ενώ στηρίζονται και από δασκάλους προερχόμενους από την εθνική κοινότητα των μαθητών οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και διευκολύνουν την κατανόηση του μαθήματος στη μητρική γλώσσα των παιδιών. Στις δράσεις συμμετέχουν και κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι εντοπίζουν τις ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις και παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Διαπιστευμένη ψυχολόγος παρέχει επιπλέον υποστήριξη τόσο του προσωπικού όσο και των επωφελούμενων του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

• Μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.
• Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
• Μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
• Μαθήματα θετικών επιστημών σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
• Μαθήματα καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων ζωής (Life skills).
• Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε γονείς.

Σύντομος απολογισμός του προγράμματος για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο

- 1.537 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών συνολικά εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα 895 αγόρια και 642 κορίτσια.
- 277 γονείς, 133 άντρες, 144 γυναίκες.
- 27 διαφορετικές εθνικότητες και 12 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.
- 3.056 ωριαία μαθήματα (Ελληνικά & Μαθηματικά και Αγγλικά) παρασχέθηκαν συνολικά στα παιδιά και 290 ωριαία μαθήματα στους γονείς.
- 54 εκπαιδευτικοί, 3 κοινωνικοί λειτουργοί και μία ψυχολόγος στελέχωσαν συνολικά το πρόγραμμα και υποστήριξαν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
- 23 εκπαιδευτικές επιμορφώσεις τις οποίες παρακολούθησαν οι εργαζόμενοι των Εκπαιδευτικών

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του προσωπικού της ΕΛΙΞ, οι εκπαιδευτές και κοινωνικοί λειτουργοί των Εκπαιδευτικών Κέντρων παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα όπως: Προσχολική αγωγή, Διαπολιτισμική επικοινωνία, Μετα-τραυματικό στρες, η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, σεξουαλική υγεία, προσωπική υγιεινή, πρώτες βοήθειες, νευροψυχολογία, πολιτισμική διαφορετικότητας στα ΜΜΕ, μουσική (χορωδία British Council), φύλο και μετανάστευση.

Στην Αττική το πρόγραμμα υλοποιείται σε 6 εκπαιδευτικά κέντρα: στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά, στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΛΙΞ στην Πατησίων 20 (κοντά στην Ομόνοια), καθώς και στα σχολεία 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ακομινάτου 40), 48ο Γυμνάσιο Αθηνών (Κόρακα 44, Κάτω Πατήσια) και 20ό Γυμνάσιο Αθηνών (Κόρακα 44, Κάτω Πατήσια).

Τα εκπαιδευτικά κέντρα της ΕΛΙΞ που φιλοξενούνται στο 51ο Δημοτικό Σχολείο και στο 48ο Γυμνάσιο Αθηνών έχουν παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία" που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

elix since 1987

EU flad typical

 Funded by

European Union
Civil Protection
and Humanitarian Aid

unicef logo flag

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ