ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2017, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αττική για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες ηλικίας 3-17 ετών και τους γονείς τους.

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους, πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στους γονείς τους, ώστε να συμβάλει στην ομαλή τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχεται καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών και υποστήριξη της μελέτης όσων πηγαίνουν στο σχολείο. Κάθε επωφελούμενος/-η παρακολουθεί 2 ώρες μάθημα την ημέρα (10 ώρες την εβδομάδα), οι οποίες υλοποιούνται σε πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Όλα τα μαθήματα διενεργούνται από έμπειρους πιστοποιημένους στην Ελλάδα παιδαγωγούς, ενώ στηρίζονται και από δασκάλους προερχόμενους από την εθνική κοινότητα των μαθητών οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και διευκολύνουν την κατανόηση του μαθήματος στη μητρική γλώσσα των παιδιών.

Στις δράσεις συμμετέχουν και κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι εντοπίζουν τις ευάλωτες περιπτώσεις και παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Επίσης, διαπιστευμένες ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη τόσο στο προσωπικό, όσο και στους/στις ωφελούμενους/ες του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό και για το εν λόγω διάστημα οι κοινωνικοί λειτουργοί της ΕΛΙΞ προσέφεραν συνολικά 232 συναντήσεις (με παιδιά η/και τους γονείς τους) σε όλα τα εκπαιδευτικά μας κέντρα, ενώ πραγματοποίησαν 73 παραπομπές για θέματα υγείας, 9 για θέματα στέγασης και 22 για θέματα ψυχικής υγείας, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν θέματα παιδικής προστασίας, ασφάλειας, αντιμετώπισης φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας κτλ.

Συγχρόνως συνέβαλλαν στην εγγραφή/διασύνδεση με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και την τυπική εκπαίδευση για 14 παιδιά.

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει:

 • Μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.
 • Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα θετικών επιστημών σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων ζωής (Life skills).
 • Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε γονείς.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά εξωσχολικών δραστηριοτήτων και επιμορφωτικών εκδρομών όπως συναντήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού και ενημέρωσης για δικαιώματα και υποχρεώσεις, συμμετοχή σε σεμινάριο για τις αστικές καλλιέργειες και επίσκεψη στο Κέντρο της Γης κτλ.

Σύντομος απολογισμός του προγράμματος για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο

 • 1.334 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών συνολικά εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα 758 αγόρια και 576 κορίτσια.
 • 176 γονείς, 69 άντρες, 85 γυναίκες.
 • 28 διαφορετικές εθνικότητες και 18 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.
 • 4.002 ωριαία μαθήματα (Ελληνικά & Μαθηματικά και Αγγλικά) παρασχέθηκαν συνολικά στα παιδιά και 336 ωριαία μαθήματα στους γονείς.
 • 54 εκπαιδευτικοί (συμπεριλαμβανομένων των μεταφραστών), 3 κοινωνικοί λειτουργοί και δυο ψυχολόγοι στελέχωσαν συνολικά το πρόγραμμα και υποστήριξαν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του προσωπικού της ΕΛΙΞ, οι εργαζόμενοι στα Εκπαιδευτικά Κέντρα παρακολούθησαν επιμορφώσεις, όπως: το Διήμερο Εργαστήριο "Εκπαίδευση Προσφύγων: Προκλήσεις και Πρακτικές" που διοργανώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση και η UNICEF, σεμινάρια για την Προσχολική αγωγή, την Διαπολιτισμική επικοινωνία, το Μετα-τραυματικό στρες, τις δυαδικές και τριαδικές σχέσεις, καθώς και τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, ενώ παράλληλα συμμετείχαν και στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΛΙΞ τον Δεκέμβριο με τίτλο "Καινοτόμες προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση παιδιών, μεταναστών και προσφύγων".

Στην Αττική το πρόγραμμα υλοποιείται σε 6 εκπαιδευτικά κέντρα: στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά, στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΛΙΞ στην Πατησίων 20, καθώς και σε τρία σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία" του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ