ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2017, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αττική για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες ηλικίας 3-17 ετών και τους γονείς τους.

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους, πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στους γονείς τους, ώστε να συμβάλει στην ομαλή τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχεται καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών και υποστήριξη της μελέτης όσων πηγαίνουν στο σχολείο. Κάθε επωφελούμενος/-η παρακολουθεί 2 ώρες μάθημα την ημέρα (10 ώρες την εβδομάδα), οι οποίες υλοποιούνται σε πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Όλα τα μαθήματα διενεργούνται από έμπειρους πιστοποιημένους στην Ελλάδα παιδαγωγούς, ενώ στηρίζονται και από δασκάλους προερχόμενους από την εθνική κοινότητα των μαθητών οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και διευκολύνουν την κατανόηση του μαθήματος στη μητρική γλώσσα των παιδιών.

Στις δράσεις συμμετέχουν και κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι εντοπίζουν τις ευάλωτες περιπτώσεις και παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Επίσης, διαπιστευμένες ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη τόσο στο προσωπικό, όσο και στους/στις ωφελούμενους/ες του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό και για το εν λόγω διάστημα οι κοινωνικοί λειτουργοί της ΕΛΙΞ προσέφεραν συνολικά 243 συναντήσεις (με παιδιά η/και τους γονείς τους) σε όλα τα εκπαιδευτικά μας κέντρα, ενώ πραγματοποίησαν 123 παραπομπές για θέματα υγείας, 22 για θέματα στέγασης και 33 για θέματα ψυχικής υγείας.

Συγχρόνως συνέβαλλαν στην εγγραφή/διασύνδεση με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και την τυπική εκπαίδευση για 304 παιδιά.

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει:

 • Μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.
 • Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα θετικών επιστημών σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων ζωής (Life skills).
 • Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε γονείς.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά εξωσχολικών δραστηριοτήτων και επιμορφωτικών εκδρομών όπως Θέατρο Σκιών, συναντήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, επισκέψεις στο Πλανητάριο, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος κτλ.

Σύντομος απολογισμός του προγράμματος για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο

 • 1.188 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών συνολικά εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα 674 αγόρια και 514 κορίτσια.
 • 126 γονείς, 60 άντρες, 66 γυναίκες.
 • 28 διαφορετικές εθνικότητες και 18 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.
 • 4.362 ωριαία μαθήματα (Ελληνικά & Μαθηματικά και Αγγλικά) παρασχέθηκαν συνολικά στα παιδιά και 234 ωριαία μαθήματα στους γονείς.
 • 54 εκπαιδευτικοί (συμπεριλαμβανομένων των μεταφραστών), 3 κοινωνικοί λειτουργοί και δυο ψυχολόγοι στελέχωσαν συνολικά το πρόγραμμα και υποστήριξαν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του προσωπικού της ΕΛΙΞ, οι εκπαιδευτές και κοινωνικοί λειτουργοί των Εκπαιδευτικών Κέντρων παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα όπως: Προσχολική αγωγή, Διαπολιτισμική επικοινωνία, Μετα-τραυματικό στρες, δυαδικές και τριαδικές σχέσεις και η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Στην Αττική το πρόγραμμα υλοποιείται σε 6 εκπαιδευτικά κέντρα: στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά, στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΛΙΞ στην Πατησίων 20, καθώς και σε τρία σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία" του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ