ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια γιορτή-μάθημα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις

ΑΘΗΝΑ, 23 Μαρτίου 2017 - Με ζωγραφιές, παιχνίδια και τραγούδια, μαθητές όλων των εθνικοτήτων γιόρτασαν χθες στο κέντρο της Αθήνας τη διαφορετικότητα, τη συμμετοχικότητα και το σεβασμό στον Άλλο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21 Μαρτίου). Η γιορτή έλαβε χώρα στο 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, φέρνοντας κοντά παιδιά που φοιτούν στο σχολείο το πρωί, με τα παιδιά που παρακολουθούν το άτυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες το απόγευμα, το οποίο υλοποιείται από τις ΜΚΟ Finn Church Aid και ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, με την υποστήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάνω από 250 παιδιά, ηλικίας από 6 μέχρι 17 ετών, συμμετέχουν σε αυτές τάξεις άτυπης εκπαίδευσης, που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μέσα από ζωηρές συζητήσεις, τα παιδιά ενημερώθηκαν για την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας. Με τη βοήθεια δασκάλων από την κοινότητα, αντάλλαξαν εμπειρίες από την κοινή ζωή τους στην πόλη. «Μέσα απ’ το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία, ο Δήμος στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών πόλων έλξης που θα ενώνουν τους κατοίκους της Αθήνας σε ένα ευχάριστο και οικείο περιβάλλον. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η εικόνα παιδιών κάθε εθνικότητας να μοιράζονται μαζί το δικαίωμα στη δημιουργία, που ανήκει σε όλους», δήλωσε με αφορμή την εκδήλωση η Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος για το Παιδί στο δήμο Αθηναίων.

«Η μελλοντική ανάπτυξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών συνδέεται στενά με την υποδοχή που λαμβάνουν», πρόσθεσε ο Laurent Chapuis, Συντονιστής της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ελλάδα. «Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε άνιση μεταχείριση, ρητορική του μίσους ή ακόμα και σε ρατσιστική βία, επηρεάζουν πολύ αρνητικά τις ελπίδες των παιδιών για το μέλλον, την εμπιστοσύνη τους στην κοινωνία, τις εκπαιδευτικές επιδόσεις και την κοινωνική συμπεριφορά τους, τη σωματική και ψυχολογική ασφάλεια και ευημερία τους. Η σημερινή γιορτή, μεταξύ άλλων, στηρίζεται στο έργο που επιτελεί η Εθνική Επιτροπή της UNICEF στην Ελλάδα για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων».

elix fca refugee classes march 2017 6Οι μαθητές που παρακολουθούν το άτυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο 51ο Δημοτικό Σχολείο κατάγονται στην πλειοψηφία τους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Για πολλούς, η πρόσβαση στην εκπαίδευση έχει διακοπεί από τότε που εκτοπίστηκαν από τις χώρες καταγωγής τους, κατά μέσο όρο για σχεδόν τρία χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο άτυπης εκπαίδευσης στην Αθήνα, στο οποίο μεταβαίνουν παιδιά ακόμη κι από τον Πειραιά ή το Ελληνικό, για να παρακολουθήσουν μαθήματα αραβικών, φαρσί και αγγλικών, μεταξύ άλλων. «Το κέντρο παρέχει μια πολύτιμη υπηρεσία για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε πόλεις, τα οποία εξακολουθούν να έχουν περιορισμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης», δήλωσε η Judith Wunderlich-Αντωνίου, Γενική Διευθύντρια του άτυπου εκπαιδευτικού προγράμματος στη ΜΚΟ ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας. «Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στην εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, η οποία είναι απαραίτητη για τα παιδιά, ώστε να δημιουργηθεί η βάση για τη γνωστική τους ανάπτυξη, να επικοινωνήσουν καλύτερα με τις οικογένειες και τους συνομηλίκους τους, να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και να ξαναχτίσουν μελλοντικά τις χώρες καταγωγής τους. Στο κέντρο, τα παιδιά επίσης λαμβάνουν σημαντικές γνώσεις για την εξέλιξή τους, όπως για την πολυπολιτισμικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, όπου εντάσσεται το κέντρο, 25 σχολικά κτίρια στο δήμο Αθηναίων και οι αυλές τους, παραμένουν ανοικτά με φύλαξη, μετά το τέλος της πρωινής βάρδιας και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να φιλοξενούνται δωρεάν δραστηριότητες για τους κατοίκους της πόλης.

ΤΕΛΟΣ
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
Finn Church Aid./ELIX Conservation Volunteers Greece, Judith Wunderlich-Αντωνίου, Τηλ. 2103825506,Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ομάδα της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ελλάδα, Κατερίνα Κιτίδη, Τηλ. 6937115656, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, Λήδα Ασλανίδου, Τηλ. 2132082921, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

unicef logo 4x3 EU flad elix logo Athens Anoixto Scholeio logo

 

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ