ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήλωση - Έκκληση: Ακόμα και ο Πόλεμος έχει Κανόνες

Σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά. Πάνω από 2.000 έχουν ήδη σκοτωθεί και χιλιάδες άλλα θα ζουν με αναπηρία και προβλήματα ψυχικής υγείας, λόγω μετατραυματικού στρες. Η  ωμή περιφρόνηση του δικαιώματος των αμάχων στη ζωή και την προστασία, δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή.

Το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRAN) και οι συνυπογράφουσες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις δολοφονίες, τους ακρωτηριασμούς και τις απαγωγές παιδιών, για τις επιθέσεις σε σχολεία και σε κοινωνικές υποδομές όπως τα νοσοκομεία, υποδομές για την υδροδότηση και τον ηλεκτρισμό, καθώς επίσης και για τη – μέχρι πρότινος - άρνηση ανθρωπιστικής υποστήριξης σε παιδιά και αμάχους, στον πόλεμο ο οποίος μαίνεται μέχρι σήμερα στη Γάζα και το Ισραήλ. Τριάντα τέσσερα (34) χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και εβδομήντα τέσσερα (74) χρόνια από την 4η Σύμβαση της Γενεύης για την Προστασία του Άμαχου Πληθυσμού εν καιρώ πολέμου, οι πρόσφατες εικόνες από το Ισραήλ και την Γάζα, αποδεικνύουν με τον πλέον βίαιο τρόπο ότι τα παιδιά παραμένουν τα πραγματικά αθώα θύματα, από κάθε πλευρά και σε κάθε περίπτωση.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου "Αλ-Αχλί" στην Γάζα την 17/10/2023, όπου νοσηλεύονταν ή είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι και κυρίως παιδιά, oι στρατιωτικές – ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία και χώρους λατρείας, η αιχμαλώτιση παιδιών, η εξαναγκαστική συμμετοχή τους σε ένοπλες ομάδες, ο υποχρεωτικός εκτοπισμός τους και άλλες παράνομες πρακτικές τακτικών και άτακτων στρατιωτικών ομάδων παραβιάζουν αναμφίβολα τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και το διεθνές δίκαιο του πολέμου. Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των παιδιών, αποδεικνύοντας ότι όλα όσα η διεθνής κοινότητα και οι εκπρόσωποι των κρατών έχουν συμφωνήσει σε διεθνείς συνθήκες, καταλήγουν κενό γράμμα, στερώντας από τα παιδιά το μέλλον τους.

Με την παρούσα, απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για άμεση παρέμβαση, με στόχο την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Επίσης, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, να ενεργήσουν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των παιδιών και των λοιπών αμάχων, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις (αρ. 3 της 4ης Σύμβασης της Γενεύης). Συγκεκριμένα να μεριμνήσουν ώστε:

  • Οι τραυματίες και οι άρρωστοι να περιθάλπονται.
  • Ο άμαχος πληθυσμός, και ιδίως τα παιδιά, γυναίκες σε κύηση και οι θηλάζουσες, να προστατεύονται, να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, επαρκής τροφή, νερό και στέγαση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι:

  • Η επιβολή αποκλεισμών στην πρόσβαση σε νερό, τροφή, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, φάρμακα και άλλα είδη απαραίτητα για την επιβίωση των αμάχων, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
  • Η επίθεση στις υποδομές κοινής ωφέλειας για τους πολίτες συνιστούν έγκλημα πολέμου
  • Η άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με βάση τις προτάσεις και ανάγκες που εντοπίζουν τα όργανα του ΟΗΕ, είναι εξαιρετικά επείγουσα
  • Η διατήρηση και διεύρυνση ανθρωπιστικών διαύλων για την προστασία των παιδιών και εν γένει των αμάχων με την ενεργή συμμετοχή και συνδρομή της ΕΕ, είναι επιτακτική.

Οι συνυπογράφουσες Οργανώσεις – μέλη του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού και οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών:

ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Better Days Greece
Changemakers Lab
ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Σχεδία – Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης
SolidarityNow
Safe Passage International AMKE
Samos Volunteers
Defence for Children International Greece (DCI Greece)
Κόσμος χωρίς πολέμους και βία
HumanRights360
Yoga and Sport with Refugees
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Equal Rights Beyond Borders
Action for Women
Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Dråpen I havet / Σταγόνα
Ίριδα-Κέντρο Γυναικών
Διοτίμα – Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα
Jesuit Refugee Service Greece (JRS)
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης


Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ