ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Η ΕΛΙΞ διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη γονέων στην έκθεση Face Forward…into my home στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στις 19 Γενάρη, 2018.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος "Εκπαίδευση για ένταξη: Ποιοτική μάθηση και μη τυπική εκπαίδευση για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα" που χρηματοδοτείται από την UNICEF και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG ECHO).

Το πρόγραμμα, μέσα από καινοτόμους εκπαιδευτικούς μεθόδους, παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες και προβλέπει μαθήματα κοινωνικών δεξιοτήτων και Ελληνικής γλώσσας σε γονείς πρόσφυγες.

Το Face Forward …into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ, το οποίο καταγράφει τις προσωπικές ιστορίες είκοσι προσφύγων στην Αθήνα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της επίσκεψης εστιάζουν στην ανάπτυξη γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσα από μια μεικτή μέθοδο διδασκαλίας που δίνει έμφαση στη βιωματική μάθηση, στον διάλογο και στην δυναμική της ομάδας. Επιπλέον, οι δάσκαλοι/ες της ΕΛΙΞ , με αφορμή την επίσκεψη στο μουσείο, ενθάρρυναν ένα δίαυλο επικοινωνίας των προσφύγων με τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Η επίσκεψη είχε ως στόχο την εξοικείωση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και έγινε στα πλαίσια του μαθήματος "Κυκλοφορώ Λειτουργικά στη Πόλη", ένα μάθημα που στοχεύει στη καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής (life skills).

Τέλος η έκθεση Face Forward …into my home συγκίνησε τους γονείς καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να διερευνήσουν τη προσωπική τους προσφυγική ταυτότητα και να συζητήσουν τα δικά τους βιώματά με αφορμή τις ιστορίες των προσφύγων που εξιστορούν δημόσια τις ζωές τους μέσα από αφηγήσεις και εικόνες.

 

learning-4-integration-elix-emst-visit-jan-2018-8

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ