ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Ακόμη ένα μεταβατικό τρίμηνο για την ΕΛΙΞ και το πρόγραμμα «Learning for Integration» αυτό του Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, καθώς το νέο lockdown ανέτρεψε την ήδη προσαρμοσμένη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας κέντρων.

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο, όταν και ελήφθη εκ νέου η απόφαση για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, η ΕΛΙΞ συνέχισε τα μαθήματα διαδικτυακά, μέσα από κανάλια επικοινωνίας και με ειδικά προσαρμοσμένο υλικό για εξ αποστάσεως εκπαίδευση που δημιούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι παιδαγωγοί και το εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΛΙΞ.

Η ΕΛΙΞ υλοποιεί από τον Μάρτιο του 2019 το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αττική για παιδιά και ενήλικες, πρόσφυγες και μετανάστες, με την υποστήριξη της UNICEF, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).

Παράλληλα, η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF ανέλαβε την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος μη τυπικής εκπαίδευσης για τα 3.000 παιδιά του νέου ΚΥΤ της Λέσβου, το οποίο και ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Και τα δυο προγράμματα βασίζονται και ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια της ήδη επιτυχημένης παρέμβασής μας στον συγκεκριμένο πληθυσμό, με το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για Ένταξη» που ξεκίνησε το 2016.

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους και ενήλικους, πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να συμβάλει στην ομαλή τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχεται καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών και υποστήριξη της μελέτης όσων πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς και των γονέων τους.

Κάθε ωφελούμενος/-η παρακολουθεί 2 ώρες μάθημα την ημέρα (10 ώρες την εβδομάδα), οι οποίες υλοποιούνται σε πρωινές ή απογευματινές ώρες. Όλα τα μαθήματα διενεργούνται από έμπειρους πιστοποιημένους στην Ελλάδα παιδαγωγούς, ενώ στηρίζονται και από δασκάλους προερχόμενους από την εθνική κοινότητα των μαθητών, οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και διευκολύνουν την κατανόηση του μαθήματος στη μητρική γλώσσα των παιδιών.

Καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος αποτελεί και η προώθηση της της ψηφιακής γνώσης και της μικτής μάθησης, μέσω της χρήσης tablets και την πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας εκμάθησης γλωσσών «Akelius».

Στο Πρόγραμμα απασχολούνται δυο κοινωνικοί λειτουργοί, πεδίο παρέμβασης των οποίων αποτελούν τρεις τομείς: η δημόσια εκπαίδευση, η παιδική ευημερία και οι παραπομπές / διασύνδεση προς άλλες υπηρεσίες και φορείς για ζητήματα υγείας, στέγασης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Όσο αφορά στο πρόγραμμα μας στην Λέσβο, η ΕΛΙΞ το ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και απευθύνεται στα 3.000 παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο νέο ΚΥΤ της Λέσβου.

Το πρόγραμμα «Μη τυπική εκπαίδευση και υποστήριξη για παιδιά, προσφυγές και μετανάστες, στο νέο ΚΥΤ της Λέσβου» σχεδιάστηκε ως μια επείγουσα ανταπόκριση στις νέες συνθήκες που δημιουργήσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο ΚΥΤ της Μόριας.elix lesvos education refugee kyt nov 2020

Το πρόγραμμα βασίζεται στο περιεχόμενο και τη μεθοδολογία του προγράμματος μας «Εκπαίδευση για την Ένταξη: Ποιοτική μάθηση και μη τυπική εκπαίδευση για παιδιά και ενήλικες, πρόσφυγες και μετανάστες, στην Ελλάδα» που υλοποιούμε σε κύκλους από το 2016.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διανεμηθεί επίσης εκπαιδευτικό υλικό αυτό-διδασκαλίας σε 1.500 γονείς, ώστε να βοηθήσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στην ένταξή τους στο σχολείο, καθώς και επιμορφώσεις των δασκάλων από τις κοινότητες των προσφύγων και των μεταναστών, για την ενίσχυση του ρόλου τους στο μέλλον.

Η διασύνδεση των παιδιών και των οικογενειών τους με άλλες υπηρεσίες υπό το πρίσμα μιας ολιστικής προσέγγισης της εκπαίδευσης αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα των προγραμμάτων της ΕΛΙΞ.

Πιο συγκεκριμένα, για το LIP και για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο, το helpdesk της ΕΛΙΞ μέσω του κοινωνικού λειτουργού διαχειρίστηκε συνολικά 212 περιστατικά.

Αυτά περιλαμβάναν:

Θέματα υγείας, εμβολιασμός μέσω ΕΣΥ και Γιατροί του Κόσμου, Προετοιμασία ΑΔΥΜ για εγγραφή στα σχολεία δημόσιας εκπαίδευσης, οδοντιατρικές πράξεις, διασύνδεση με υπηρεσία ασύλου για ανανεώσεις δελτίων αιτούντων άσυλο και καρτών διαμονής-βινιέτες.

Ενεργοποιήσεις ΠΑΑΥΠΑ και συνεργασία με γενική γραμματεία ασυνόδευτων ανηλίκων για ευάλωτες περιπτώσεις ανηλίκων.

Νομική στήριξη μέσα από παραπομπή σε HIAS, DCI, GCR και ZAATAR. Διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης με νομική συνδρομή των παραπάνω υπηρεσιών. Συμμετοχή σε συναντήσεις- σχήματα παιδικής προστασίας μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Συνηγόρου του Παιδιού.

Διανομή ρούχων και παπουτσιών σε οικογένειες. Ανανεώσεις καρτών ανεργίας και εγγραφή σε μητρώα του ΟΑΕΔ αλλά και αιτήματα για επιδόματα δικαιούχων. Εποπτεία (monitoring) εγγραφών σε δημόσια εκπαίδευση και νέες εγγραφές παιδιών που έχουν μείνει εκτός σχολείου. Αξιολόγηση (evaluation) των παιδιών που παρακολουθούν δημόσια εκπαίδευση και υποβοήθηση όπου είναι αναγκαίο με θέματα και καθημερινή επαφή με σχολεία με στόχο την πλήρη ένταξη (integration) χωρίς επιπλέον θέματα δυσκολιών.

Εγγραφές δια ζώσης σε σχολεία του αστικού ιστού συνοδεύοντας τα παιδιά και παρέχοντας την απαιτούμενη στήριξη.

Θέματα παιδικής προστασίας σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών και παρακολούθηση της πορείας μέσα από εξατομικευμένη παρέμβαση. Πλήρης εμβολιασμός των παιδιών που βρίσκονται στη δημόσια εκπαίδευση μέσω του ΕΣΥ.

Τέλος, το social helpdesk της οργάνωσης σε καιρούς covid 19 και μέτρων ελέγχου του ιού συνέχισε να παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά απομακρυσμένα μέσω τεχνολογιών επικοινωνίας και να επιλύει θέματα κοινωνικά, σε σύντομο διάστημα έχοντας εδραιώσει ένα δίκτυο υπηρεσιών και παρεχόμενων δράσεων με άλλες οργανώσεις αλλά και εξατομικευμένα όπου αυτό ήταν εφικτό. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους, έχοντας σχηματίσει άρρηκτους δεσμούς με την οργάνωση, απευθύνθηκαν σε εμάς για πολλά θέματα και κυρίως για να βελτιώσουν τις διαδικασίες ενσωμάτωσης μέσα από την εκπαίδευση.

Παράλληλα, η ψυχολόγος του Προγράμματος παρέχει αφενός ομαδική και προσωπική υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΙΞ, και αφετέρου παρακολουθεί παιδιά και οικογένειες, ενισχύοντας έτσι το ολιστικό πλαίσιο προσέγγισης της σχολικής και κοινωνικής ένταξης των μαθητών/τριών μας, κυρίως εντοπίζοντας ευάλωτες περιπτώσεις και παρέχοντας σειρά εξατομικευμένων συναντήσεων με τους/τις ωφελούμενους/ες της ΕΛΙΞ.

Επίσης, 368 παιδιά που φοιτούσαν αυτή την περίοδο στο πρόγραμμα είχαν δικαίωμα εγγραφής στην δημόσια εκπαίδευση από τα οποία, τα 234 παρακολουθούν και το δημόσιο σχολείο (108 κορίτσια και 126 αγόρια).

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει:

  • Μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.
  • Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
  • Μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
  • Μαθήματα θετικών επιστημών σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
  • Μαθήματα καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων ζωής (Life skills).
  • Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε γονείς και ενήλικες.

Σύντομος απολογισμός του προγράμματος για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο 2020 (LIP) στην Αττική:

  • 503 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών συνολικά εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα 272 αγόρια και 239 κορίτσια.
  • 106 γονείς, 56 άντρες, 50 γυναίκες.
  • 23 διαφορετικές εθνικότητες και 17 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.
  • 2.366 ωριαία μαθήματα (Ελληνικά & Μαθηματικά και Αγγλικά) παρασχέθηκαν συνολικά στα παιδιά και 378 ωριαία μαθήματα στους γονείς.
  • 23 εκπαιδευτικοί (συμπεριλαμβανομένων των μεταφραστών), 2 κοινωνικοί λειτουργοί και μία ψυχολόγος στελεχώνουν συνολικά το πρόγραμμα και υποστηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στην Αττική το πρόγραμμα υλοποιείται σε 2 εκπαιδευτικά κέντρα: στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΛΙΞ στην Πατησίων 20.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ