ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Προπαρασκευαστικό πρόγραμμα ένταξης στην αγορά εργασίας για πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικίας 16-30 ετών.

Οι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους, είτε μόνοι τους είτε με τις οικογένειες τους, αντιμετωπίζουν μοναδικές και τεράστιες προκλήσεις για να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους σε έναν νέο τόπο.

Σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους τους, οι νεαροί πρόσφυγες έχουν υποστεί βαθιά αναστάτωση κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο ευαίσθητες και μεταμορφωτικές περιόδους της ζωής - τη νεαρή ηλικία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης.

Αυτό τους προσδίδει μια εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης, ενώ παράλληλα καθιστά κρίσιμο γεγονός το να λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη και υπηρεσίες καθώς συνεχίζουν να ωριμάζουν.
Οι νέοι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων - διακρίσεων, όπως περιορισμούς κινητικότητας, ασταθείς συνθήκες διαβίωσης, πολιτισμικές αντιθέσεις, κοινωνικές και πολιτιστικές προσδοκίες, οικονομική αστάθεια και πολλές άλλες.

Δεδομένου ότι οι νέοι πρόσφυγες έχουν περάσει κάποια από τα έτη διαμόρφωσής τους σε κατάσταση αναστάτωσης, μπορεί να έχει επηρεαστεί η ικανότητά τους να αναπτύξουν βασικές πτυχές της προσωπικής ταυτότητας και ικανότητας τους.

Παρόλα αυτά, οι νέοι πρόσφυγες θέλουν και αξίζουν αυτό που θέλουν και όλοι οι άλλοι συνομήλικοί τους - την ευκαιρία να οικοδομήσουν ζωές που είναι ασφαλείς και ικανοποιητικές και περιλαμβάνουν ευκαιρίες μάθησης, ανάπτυξης και οικοδόμησης σχέσεων.

Η σειρά σεμιναρίων στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανάγκης προετοιμασίας νέων προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα για την επιτυχή ένταξή τους στην αγορά εργασίας, ειδικά για εκείνους που έχουν ήδη παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΛΙΞ (Learning for Integration).

Ο κυκλος μαθημάτων "Εργασιακής ετοιμότητας για την επιτυχή εισοδό τους στην Αγορά Εργασίας" πραγματοποιείται στο «p^2 multispace» στο κέντρο της Αθήνας, σε πρωινές και βραδινές βάρδιες, και παραδίδεται στα ελληνικά ή στα αγγλικά ανάλογα με τις ανάγκες και τη σύνθεση των ομάδων.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, η ΕΛΙΞ πρόκειται να προσφέρει ένα δίκτυο δραστηριοτήτων και δράσεων κατάρτισης που παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εξοικειωθούν οι ωφελούμενοι με θέματα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και πιο συγκεκριμένα, να είναι σε θέση να εκτελούν καθήκοντα όπως η σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, την αναζήτηση και διατήρηση της εργασίας, καθώς και την απόδοση σε αυτήν, καθώς και την ετοιμότητα συνέντευξης θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, μια σειρά συνεδριών "Ask a Professional" θα προσφέρουν κίνητρα και εμπνεύσεις για τα επαγγέλματα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι νέοι. Στις συναντήσεις προσκαλούνται διάφοροι επαγγελματίες όπως φωτογράφος, δικηγόρος, ποδοσφαιριστής, σκηνοθέτης, εγκληματολόγος, καλλιτέχνης κοκ που θα ενημερώσει για το έργο τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, καθώς και τα επιτεύγματά τους, με σκοπό να παρακινήσουν τους νέους να ονειρευτούν την ιδανική δουλειά, να ενδυναμωθούν για την αναζήτηση της και να τους ανοίξει τον δρόμο για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, το μάθημα παρέχει ένα ευρύτερο σύνολο δραστηριοτήτων, εργαστηρίων και επισκέψεων που στοχεύουν στην ολιστική ενδυνάμωση των δικαιούχων ανάλογα με την προσωπική τους ανάπτυξη και τις δυνατότητές τους.

Το πρόγραμμα «Get Ready for your Future» θα ολοκληρωθεί σε τρεις (3) ανεξάρτητους κύκλους με 100 ώρες παρακολούθησης για τον καθένα/καθεμία των ωφελούμενων. Κάθε κύκλος έχει τρεις (3) διαφορετικές ομάδες/τμήματα.

Οι 100 ώρες περιλαμβάνουν την εκπαίδευση ετοιμότητας για εργασία (80) και την βασική κατάρτιση στον τομέα των δεξιοτήτων πληροφορικής (20).

Στόχος του προγράμματος είναι η προσφορά αυτού του μαθήματος σε 180 νέους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες που καταφέρνουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το μάθημα λαμβάνουν Πιστοποιητικό Συμμετοχής.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ