Σκοποί & Στόχοι

Σκοποί και στόχοι

Σκοπός του προγράμματος «Αειθαλεία» είναι η προώθηση της ενεργού γήρανσης και του Ευ Ζην, μέσω του εθελοντισμού και της συμμετοχής σε δράσεις κοινωνικής ωφέλειας.

Παράλληλα, το «Αειθαλεία» προάγει την τόσο απαραίτητη κοινωνική και διαγενεακή αλληλεγγύη, αίρει τα αρνητικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, ενδυναμώνει τη συλλογική δράση και τη συνεργασία, βελτιώνοντας έτσι την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

Μέσα από τη μελέτη διεθνών πρακτικών και τη θεσμική διαβούλευση με την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και σχετικούς δημόσιους φορείς, το πρόγραμμα «Αειθαλεία» προτείνει μία συνολική στρατηγική για την εθελοντική εργασία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Συνέχεια Περιγραφής

Το «Αειθαλεία» όχι μόνο προβάλλει την αξία της εθελοντικής προσφοράς, αλλά παράλληλα προσφέρει και τα εργαλεία για την επίτευξη της, μέσα από τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας διαμεσολάβησης μεταξύ προσφοράς (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα) και ζήτησης (φορείς που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εθελοντικής εργασίας, όπως Δήμοι, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, κλπ).

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Αειθαλεία» εκπαιδεύει στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στη χρήση της πλατφόρμας διαμεσολάβησης, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί πανελλαδική καμπάνια επικοινωνίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ομάδων - στόχων.

Εδώ και 35 και πλέον χρόνια, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΕΛΙΞ υλοποιεί δράσεις με κοινωνικό αντίκρισμα και αξιοποιεί την εθελοντική προσφορά ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Από το 1987, όταν και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Ελένης Γαζή, η ΕΛΙΞ έχει διοργανώσει εκατοντάδες προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε δεκάδες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Αντικείμενο αυτών των προγραμμάτων ήταν, μεταξύ άλλων, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία που περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή και η προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης. Η ΕΛΙΞ συμμετέχει σε πολλά προγράμματα εθελοντικής εργασίας και εκπαίδευσης στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα, περισσότεροι από 150 εθελοντές από άλλες χώρες συμμετέχουν στα προγράμματά της στην Ελλάδα.

Η κύρια ομάδα - στόχος του «Αειθαλεία» είναι οι άνθρωποι ηλικίας 55+ ετών, χωρίς όμως να αποκλείονται και όσοι βρίσκονται, σε πιο νεαρή ηλικία και έχουν προοπτική συνταξιοδότησης.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αφορά

Τον τελευταίο μισό αιώνα, το προσδόκιμο επιβίωσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 10 περίπου χρόνια, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Η τάση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και μακροχρόνια φροντίδα, την ευημερία, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Όμως, εκεί που κάποιοι βλέπουν ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται, το Αειθαλεία και άλλα παρόμοια προγράμματα βλέπουν νέες ευκαιρίες: τόνωσης της ευημερίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της silver economy και προώθησης του Ευ Ζην στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πως μπορώ να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στο  έργο "Αειθαλεία"?

Στην καρτέλα ΝΕΑ  της ιστοσελίδας του έργου μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Πρόγραμμα. Επιπρόσθετα η σελίδα του "Αειθαλεία" στο facebook (https://www.facebook.com/aeithaleia) ενημερώνεται πολύ συχνά με  αναρτήσεις και   ενημερώσεις για την πρόοδο του έργου.

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ