ESC

ΕΡΓΟ

Ο Ανδρέας περιγράφει την εμπειρία του στο Project "AN ECOLOGICAL WORLD" του European Solidarity Corps, από τον Οκτώβριο ως το Νοέμβριο του 2022. Το Project υλοποιήθηκε από την Οργάνωση Solidarites Jeunesses και έλαβε χώρα στην περιοχή Vir'Volt της πόλης La Ferte-Alais, έξω από το Παρίσι.

"Τον Οκτώβριο του 2022 έζησα την πρώτη μου εμπειρία ως εθελοντής, σε πρόγραμμα του European Solidarity Corps (ESC) στη Γαλλία. Επρόκειτο για μια προστατευόμενη περιοχή με το όνομα Vir’ Volt η οποία χωροθετείται στο βόρειο τμήμα της πόλης La Ferte-Alais, περίπου μία ώρα οδικώς από το Παρίσι. Το project με τίτλο “AN ECOLOGICAL WORLD” στο οποίο συμμετείχα είχε ως στόχο την παροχή οικολογικών λύσεων για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας της περιοχής, καθώς και την οργάνωση παιδαγωγικών δραστηριοτήτων περί φύσεως και οικολογίας, για τα παιδιά της πόλης. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 16 ημέρες και η διαμονή μας στο χώρο ήταν κοινόβια. Βάσει φύλλου, χωριστήκαμε σε 2 Yurts (στρογγυλές φορητές σκηνές) όπου και διανυκτερεύαμε.

Ζώντας ως μια κοινότητα, οι εθελοντές εκτελούσαμε σε καθημερινή βάση ορισμένα chores, τα οποία είχαν να κάνουν με την καθαριότητα και το φαγητό. Μαγειρεύαμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, κατά προσέγγιση για 20 άτομα, το οποίο και αφορούσε κατά βάση vegetarian πιάτα.

Όσον αφορά τη δουλειά στο χώρο, αυτή ήταν κατά κύρια βάση ξυλουργική. Σκοπός ήταν να κατασκευάσουμε εκ του μηδενός ορισμένα ξύλινα κουτιά, στα οποία θα τοποθετούνταν φυτά ώστε να δημιουργηθεί ένα μονοπάτι για τις μέλισσες της περιοχής.EU european solidarity corps 4x3 GR

Σε ότι αφορά τις παιδαγωγικές δραστηριότητες, η ενασχόλησή μας διήρκησε τέσσερις ημέρες και πραγματοποιήθηκε σε ένα σχολείο και μία βιβλιοθήκη της περιοχής. Οι ηλικίες των παιδιών ήταν από 6 έως 10. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούσαν ψυχαγωγικά, ενημερωτικά παιχνίδια για το περιβάλλον και την οικολογία, αλλά και ορισμένες DIY (Do it yourself) κατασκευές, όπως η δημιουργία σαπουνιού και ταϊστρών για πουλιά.

Πέρα από τις κύριες ενασχολήσεις μας, πραγματοποιήσαμε και τρεις ομαδικές εκδρομές. Η πρώτη αφορούσε επίσκεψη σε ένα ανδρόγυνο Γάλλων παραγωγών μελιού, η δεύτερη ήταν σε μία οικολογική φάρμα με ζώα και η τρίτη ήταν μία μονοήμερη εκδρομή στο Παρίσι.

Επιπλέον, δύο ημέρες πριν την λήξη του προγράμματος, οργανώσαμε ένα International Meal Day όπου οι εθελοντές κληθήκαμε να μαγειρέψουμε κάποιο παραδοσιακό πιάτο της χώρας μας. Προσκεκλημένοι στη δεξίωση ήταν άτομα από την ευρύτερη περιοχή του La Ferte-Alais.

Σε ότι αφορά το project, κατά την ολοκλήρωσή του οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής επιτεύχθηκαν. Σε προσωπικό επίπεδο, οι εμπειρίες που αποκόμισα, οι φιλίες και γνωριμίες που έκανα, ήταν περισσότερες από ότι μπορούσα να φανταστώ. Αισθάνθηκα πολύ όμορφα όντας μέλος μιας κοινότητας και συνεισφέροντας καθημερινά σε αυτή. Η συνεργασία μεταξύ των εθελοντών ήταν αγνή, χωρίς συμφέροντα. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να βιώσω αυτή την εμπειρία και εύχομαι στο μέλλον να ξαναζήσω κάτι παρόμοιο.»

france-esc-andreasl-nov-2022-10
france-esc-andreasl-nov-2022-9
france-esc-andreasl-nov-2022-4
france-esc-andreasl-nov-2022-5
france-esc-andreasl-nov-2022-6
france-esc-andreasl-nov-2022-3
france-esc-andreasl-nov-2022-8
france-esc-andreasl-nov-2022-7
france-esc-andreasl-nov-2022-2
france-esc-andreasl-nov-2022-1
 • france-esc-andreasl-nov-2022-10
 • france-esc-andreasl-nov-2022-9
 • france-esc-andreasl-nov-2022-4
 • france-esc-andreasl-nov-2022-5
 • france-esc-andreasl-nov-2022-6
 • france-esc-andreasl-nov-2022-3
 • france-esc-andreasl-nov-2022-8
 • france-esc-andreasl-nov-2022-7
 • france-esc-andreasl-nov-2022-2
 • france-esc-andreasl-nov-2022-1
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ