ESC

Εμπειρίες εθελοντών σε ESC

Διαβάστε εδώ μερικές από τις εμπειρίες εθελοντών που συμμετείχαν σε κάποιο από τα προγράμμάτα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ESC). 

Είμαι η Πλουμιστή και μέσω της ΕΛΙΞ, συμμετείχα σε πρόγραμμα του European Solidarity Corps, το οποίο έλαβε χώρα στο Βέλγιο, 7/07/23 με 22/07/23. Μέσω του project, προσφέραμε εθελοντική εργασία σε κέντρο φιλοξενίας αιτούντων ασύλου! Αρχικά ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου και την διαδικασία υποδοχής αιτούντων διεθνή προστασία και ασύλου στο Βέλγιο.

Ο Ανδρέας περιγράφει την εμπειρία του στο Project "AN ECOLOGICAL WORLD" του European Solidarity Corps, από τον Οκτώβριο ως το Νοέμβριο του 2022. Το Project υλοποιήθηκε από την Οργάνωση Solidarites Jeunesses και έλαβε χώρα στην περιοχή Vir'Volt της πόλης La Ferte-Alais, έξω από το Παρίσι.

Από την πρώτη στιγμή ερωτεύτηκα το Κάστρο και το μικρό ήσυχο χωριό του Montaigu-le-Blin, η φιλοξενία των κατοίκων ήταν ιδιαίτερα ζεστή.

Μου άρεσε πολύ η κοινή ζωή με τους υπόλοιπους εθελοντές για δύο βδομάδες, ήταν όλα σούπερ και όλα τα παιδιά ήταν πολύ εξυπηρετικά.

[text in English]

Αυτόν τον χειμώνα πήρα μέρος σε ένα πρόγραμμα γεμάτο περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες ως μέλος του οικολογικού κέντρου Latinovac. Συνήθισα σε έναν οικολογικό τρόπο ζωής μαζί με άλλους 14 νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και όλα αυτά σε ένα μικρό χωριό, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κροατίας.

Το φθινόπωρο του 2018 είχα μόλις τελειώσει και επισήμως το μεταπτυχιακό μου. Είχαν περάσει εφτά χρόνια ακριβώς από όταν είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου και είχα μετακομίσει Αθήνα. Νόμιζα ότι ήξερα ακριβώς τι ήθελα να επακολουθήσει μετά το πέρας των σπουδών μου, προετοιμασία βιογραφικού και αιτήσεις παντού μέχρι να βρω μια μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο μου. Ωστόσο, κάτι μέσα μου με εμπόδιζε και ένιωθα ότι κάτι έλειπε από την ζωή μου. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου δεν είχα ταξιδέψει πολύ ούτε είχα την ευκαιρία να ζήσω για ένα διάστημα σε μία άλλη χώρα. Έτσι, έπειτα από ένα μικρό ταξίδι στην Αγγλία για να επισκεφτώ μια φίλη, το αποφάσισα: Θα συμμετείχα σε ένα ευρωπαϊκό εθελοντικό πρόγραμμα!

Το φθινόπωρο του 2018 δίνοντας τα τελευταία μου μαθήματα για πτυχίο αποφάσισα ότι την χρονιά μετά την απόκτηση του πολυπόθητου αυτού χαρτιού θα την αφιερώσω σε μία πρόκληση, μια εσωτερική αναζήτηση, ένα ταξίδι εκμάθησης και ανάπτυξης...με λίγα λόγια ένα πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (πρώην EVS).

Ήταν μία απόφαση που είχα πάρει χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση. Θέλω να το κάνω- Βρήκα μια οργάνωση που προτείνει πολλές δραστηριότητες -Κάνω την συνέντευξη- Με θέλουν- Πάω. Έτσι, απλή η διαδικασία. Έτσι απλά βρέθηκα στο χιονισμένο Βέλγιο τον Φλεβάρη του '19.

Η Στέσια πάει Ουγγαρία!!!

«Πρώτη Σεπτεμβρίου έφυγα από την Ελλάδα μόνη μου για Ουγγαρία. Ήταν η πρώτη μου φορά που έφευγα για EVS, Erasmus+ πρόγραμμα.

Όταν είχα κάνει την αίτηση δεν σκεφτόμουν ούτε αν θα με επιλέξουν ούτε αν δεν θα με επιλέξουν. Έκανα την αίτηση γιατί είχα την ανάγκη να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι έντονο. Την συμπλήρωσα με τόση αγάπη και θέληση.

Όταν έκανα αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελοντική εργασίας δεν είχα στο μυαλό μου πόσο όμορφη και μοναδική εμπειρία θα ήταν.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα τα οποία είναι έτοιμα για νέες προκλήσεις, με μπόλικη δημιουργικότητα και θέληση. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να λάβεις πρωτοβουλίες και να παρουσιάσεις ιδέες που θα ήθελες να γίνουν πραγματικότητα.

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ