ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΛΙΞ με την υποστήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2019, την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αττική για παιδιά και ενήλικες, πρόσφυγες και μετανάστες, στην Αττική.

Το πρόγραμμα ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της ήδη επιτυχημένης παρέμβασής μας με το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για Ένταξη».

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία σε ανήλικους και ενήλικους, πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να συμβάλει στην ομαλή τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχεται καθημερινή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών και υποστήριξη της μελέτης όσων πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς και των γονέων τους.

Κάθε ωφελούμενος/-η παρακολουθεί 2 ώρες μάθημα την ημέρα (10 ώρες την εβδομάδα), οι οποίες υλοποιούνται σε πρωινές ή απογευματινές ώρες. Όλα τα μαθήματα διενεργούνται από έμπειρους πιστοποιημένους στην Ελλάδα παιδαγωγούς, ενώ στηρίζονται και από δασκάλους προερχόμενους από την εθνική κοινότητα των μαθητών, οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και διευκολύνουν την κατανόηση του μαθήματος στη μητρική γλώσσα των παιδιών.

Καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος αποτελεί και η προώθηση της της ψηφιακής γνώσης και της μικτής μάθησης, μέσω της χρήσης tablets και την πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας εκμάθησης γλωσσών «Akelius».

Στο Πρόγραμμα απασχολούνται δύο κοινωνικοί λειτουργοί, πεδίο παρέμβασης των οποίων αποτελούν τρεις τομείς: η δημόσια εκπαίδευση, η παιδική ευημερία και οι παραπομπές / διασύνδεση προς άλλες υπηρεσίες και φορείς για ζητήματα υγείας, στέγασης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίμηνο οι κοινωνικοί λειτουργοί διαχειρίστηκαν 260 υποθέσεις/παραπομπές σε άλλους φορείς (9 εκ των οποίων αφορούσαν παιδική προστασία). Επίσης, η ομάδα μας αντιμετώπισε 129 υποθέσεις ένταξης στην τυπική εκπαίδευση, καθώς και 50 υποθέσεις ευαισθητοποίησης και υποστήριξης γονέων.

Παράλληλα, η ψυχολόγος του Προγράμματος παρέχει αφενός ομαδική και προσωπική υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΙΞ, και αφετέρου παρακολουθεί παιδιά και οικογένειες, ενισχύοντας έτσι το ολιστικό πλαίσιο προσέγγισης της σχολικής και κοινωνικής ένταξης των μαθητών/τριών μας, κυρίως εντοπίζοντας ευάλωτες περιπτώσεις και παρέχοντας σειρά εξατομικευμένων συναντήσεων με τους/τις ωφελούμενους/ες της ΕΛΙΞ.

Επίσης, 630 παιδιά που φοιτούσαν αυτή την περίοδο στο πρόγραμμα είχαν δικαίωμα εγγραφής στην δημόσια εκπαίδευση από τα οποία, τα 357 παρακολουθούν και το δημόσιο σχολείο (149 κορίτσια και 208 αγόρια).

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει:

 • Μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.
 • Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα θετικών επιστημών σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών.
 • Μαθήματα καλλιέργειας βασικών δεξιοτήτων ζωής (Life skills).
 • Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε γονείς και ενήλικες.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά εξωσχολικών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών εκδρομών, καθώς και εργαστηρίων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διοτίμα. Παράλληλα, εξειδικευμένα στελέχη μας διοργάνωσαν σεμινάρια υγιεινής, ενδοοικογενειακής βίας και εκμάθησης ίντερνετ.

Τον μήνα Ιούλιο, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΕΛΙΞ, είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Συνολικά 34 παιδιά, συμμετείχαν στα Αθλητικά camps του ΟΠΑΝΔΑ και στις παιδικές κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα, από τα οποία 18 ήταν αγόρια και 16 κορίτσια. Στις παιδικές κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα, δημιουργήθηκαν νέες φιλίες, είχαν καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και απόλαυσαν όμορφες καλοκαιρινές στιγμές. Από τις αθλητικές τους επιδώσεις προέκυψε συνεργασία με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, και επιλέχθηκαν ορισμένα παιδιά να συμμετέχουν στην ομάδα Ποδοσφαίρου Σάλας (Futsal).

Σύντομος απολογισμός του προγράμματος για τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2019:

 • 1.145 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών συνολικά εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα 667 αγόρια και 478 κορίτσια.
 • 232 γονείς, 128 άντρες, 104 γυναίκες.
 • 35 διαφορετικές εθνικότητες και 22 διαφορετικές μητρικές γλώσσες.
 • 7.140 ωριαία μαθήματα (Ελληνικά & Μαθηματικά και Αγγλικά) παρασχέθηκαν συνολικά στα παιδιά και 686 ωριαία μαθήματα στους γονείς.
 • 48 εκπαιδευτικοί (συμπεριλαμβανομένων των μεταφραστών), 2 κοινωνικοί λειτουργοί και μία ψυχολόγος στελεχώνουν συνολικά το πρόγραμμα και υποστηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ειδικά για το τρίμηνο Ιούνιος-Αύγουστος:

 • Όσοι/ες μαθητές/τριες έδωσαν εξετάσεις στο δημόσιο σχολείο τα πήγαν εξαιρετικά. Πολύ καλός ο συντονισμός για παροχή έξτρα ωρών εξατομικευμένης ενισχυτικής διδασκαλίας μέσω του EDU Lab, το οποίο ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του με τη συμμετοχή 30 εθελοντών.
 • Συμμετοχή της ΕΛΙΞ στον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων" στην Αγορά της Κυψέλης (20/06) και στο Σεράφειο (22/06). 
 • Η ΕΛΙΞ ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ψηφιακή βιβλιοθήκη Choosito XPRIZE.
 • Τα παιδιά του Ελαιώνα επισκέφθηκαν το Πλανητάριο
 • Σε όλα τα Εκπαιδευτικά Κέντρα (ΕΚ) έλαβαν χώρα δραστηριότητες για την "Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος" με σύνθημα #BEATAIRPOLLUTION.
 • Η ΕΛΙΞ ξεκίνησε τη συνεργασία της με την El Sistema για μαθήματα μουσικής θεωρίας και drums.
 • Η ΕΛΙΞ προσέφερε ένα πρόγραμμα εκμάθησης βασικών γνώσεων υπολογιστών στο P^2 multispace όπου 15 συνολικά μαθητές/τριες του LIP συμμετείχαν.
 • Υποδεχτήκαμε τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu στον Ελαιώνα.
 • Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό η ΕΛΙΞ πραγματοποίησε ασκήσεις ετοιμότητας και αφιέρωσε ώρες μαθημάτων για τις σχετικές οδηγίες.
 • Το ΕΚ της Ακομινάτου επισκέφθηκε το Athens Comic Library.
 • Τα παιδιά του ΕΚ στον Άγιο Παντελεήμονα παρακολούθησαν δραστηριότητες σε συνεργασία με το Science United, γνωρίζοντας με ένα ευχαριστο τρόπο τις θετικές επιστήμες.

Η ΕΛΙΞ συμμετείχε επίσης, μέσω της υπεύθυνης εκπαίδευσης του προγράμματος, Ειρήνης Παθιάκη, στον σχεδιασμό του νέου εργαλείου "Φτου και Βγαίνω".

Στην Αττική το πρόγραμμα υλοποιείται σε 4 εκπαιδευτικά κέντρα: στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΕΛΙΞ στην Πατησίων 20, καθώς και σε δυο σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία" του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ