ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Τον καλοκαίρι που πέρασε είχα, μέσω της ΕΛΙΞ, την ευκαιρία να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Youthification of Group Facilitation 2018 που έλαβε χώρα στο χωριό Leysin στις Ελβετικές Άλπεις από 20 έως τις 29 Αυγούστου.

Στην μαγευτική αυτή τοποθεσία, μέσα σε ένα ιδανικό κλίμα (αναφερόμενη στις διαπροσωπικές σχέσεις και όχι τόσο στους 3 βαθμούς Κελσίου Αύγουστο μήνα) βελτιώσαμε τις ικανότητες μας ως facilitators, μάθαμε πρακτικές πληροφορίες για τον σχηματισμό ομάδων αλλά και σχηματίσαμε και εμείς οι ίδιοι μια πολύ δεμένη ομάδα.

Ένα από τα πράγματα που έκανε την εμπειρία τόσο ξεχωριστή ήταν η ίδια η σύσταση της ομάδας: άτομα με διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικό παρελθόν, διαφορετική εμπλοκή στον τομέα της εκπαίδευσης (τυπικής ή μη) βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.

Κατά την διαμονή μας στο Leysin είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για διάφορες έννοιες του youthwork, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και φυσικά και από τους εκπαιδευτές καθώς και να μοιραστούμε σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες.

Είχαμε επίσης τον χρόνο και το υλικό για να κάνουμε μια εσωτερική αναζήτηση: ποιες είναι οι ικανότητες μου σαν youth worker τι θέλω να βελτιώσω και τι κάνω καλά;erasmus plus logo 2

Το πιο σημαντικό όμως, τουλάχιστον για μένα, ήταν ότι είχαμε μία από πρώτο χέρι εμπειρία facilitation από όπου μπορέσαμε να αντλήσουμε ένα χρήσιμο feedback: Τις τελευταίες μέρες μοιραστήκαμε τυχαία σε ζευγάρια και στόχος ήταν να δημιουργήσουμε και να φέρουμε εις πέρας μια δραστηριότητα διάρκειας 40’ για την υπόλοιπη ομάδα. Ενώ αυτό φάνταζε ...βουνό στην αρχή του προγράμματος όταν η μέρα αυτή έφτασε είχα πια τόση εμπιστοσύνη στην ομάδα και τόσες νέες γνώσεις που αντιμετώπισα την πρόκληση με ενθουσιασμό και μία αίσθηση σιγουριάς.

Όσα έμαθα αυτές τις μέρες στα βουνά της Ελβετίας δεν θα μπορούσα να τα είχα μάθει ούτε με χρόνια μελέτης θεωριών, βιβλίων κλπ. Και αυτό γιατί έμαθα από ίδια μου τα λάθη, από τα λάθη και τις επιτυχίες άλλων και από απλές, καθημερινές συζητήσεις με έμπειρους και ενεργούς ανθρώπους γύρω μου. Το μάθημα λοιπόν που θα κρατήσω για μένα είναι αυτό: αν κάποιοι μαθαίνουν διαβάζοντας, ακούγοντας, γράφοντας εγώ μαθαίνω γνωρίζοντας ανθρώπους διαφορετικούς από μένα.

Ιφιγένεια Κ.

tc-swiss-youthification-aug-2018-3
tc-swiss-youthification-aug-2018-4
tc-swiss-youthification-aug-2018-2
tc-swiss-youthification-aug-2018-1
 • tc-swiss-youthification-aug-2018-3
 • tc-swiss-youthification-aug-2018-4
 • tc-swiss-youthification-aug-2018-2
 • tc-swiss-youthification-aug-2018-1
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ