Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από την ΕΛΙΞ το Πρόγραμμα «Training Course -Developing Social Inclusion Through European Volunteering (DSITEV)».
30 εργαζόμενοι για τη νεολαία από 9 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσέ η ΕΛΙΞ, κατά τον μήνα Ιούνιο, 01-07.06.2022 . Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει κοινωνικές και εθελοντικές οργανώσεις ώστε να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν εθελοντικά έργα, στα οποία να συμπεριλαμβάνονται νέοι με λιγότερες ευκαιρίες. Μέσα από το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες αύξησαν τις γνώσεις τους σχετικά με τις βασικές αξίες του Erasmus+, την ευρωπαϊκή ταυτότητα, καθώς και αφενός την ευρωπαϊκή κινητικότητα, και αφετέρου τις δεξιότητες τους σχετικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων, τη μη βίαιη επικοινωνία και τη μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Παρακάτω αποτυπώνονται τα κύρια μαθησιακά αποτελέσματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού προγράμματος, όπως εκφράστηκαν από τους συμμετέχοντες.
- Οι συμμετέχοντες απέκτησαν βασικές γνώσεις, για τον εθελοντισμό, την εθελοντική εργασία, τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, την ένταξη και τον αποκλεισμό στην κοινότητά μας. Ανέπτυξαν νέες προσωπικές ιδέες και επικεντρώθηκαν σε νέες δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή, πήραν έμπνευση για συνεργασία. Απέκτησαν νέα εργαλεία για δράση των συμμετεχόντων στις πόλεις τους, επικεντρώθηκαν σε μεθόδους εντοπισμού καταστάσεων αποκλεισμού και αντιμετώπισής τους, μεθόδους υποστήριξης στους στόχους τους, καθώς και στη δημιουργία δεσμών με άλλες οντότητες (συμπεριλαμβανομένων νέων εταίρων που συναντώνται σε αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο) ως αρχηγοί κατασκήνωσης ή άλλου ρόλου που τους ανατίθενται από την οργάνωσή τους.
- Όσον αφορά τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες, διεύρυναν τεχνικές γνώσεις έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν και να υποστηρίξουν τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Εμβάθυναν, στην έννοια του ‘καλού’ εθελοντή ο οποίος θα πρέπει να ενεργεί έχοντας κατά νου τον στόχο της ένταξης, στο να δίνουν προσοχή στους άλλους και στο τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους και στο περιβάλλον μας. Μέσα από αληθινά case studies κατά την διάρκεια του προγράμματος, αμφισβητήθηκε η προοπτική των υποθέσεων και της ριζωμένης ιδεολογίας του ατόμου. Τέλος, επικεντρώθηκαν στην έννοια και στην αξία της συμπερίληψης.
Οι 9 εταίροι της ΕΛΙΞ που συμμετείχαν στο έργο:
COCAT (CATALUNYA)
INES-SDA (CZECH REPUBLIC)
RYTMUS (CZECH REPUBLIC)
ALLIANSI (FINLAND)
FECE (BULGARIA)
GRENZENLOS (AUSTRIA)
EGYESEK (HYNGARY)
IBG (GERMANY)
SOLIDARITES JEUNESSES (FRANCE)
Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα ανακοίνωση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.