ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Crack the Cycle» στο Balestrand της Νορβηγίας αποτέλεσε για μένα μια συναρπαστική εμπειρία τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη διακρατική κινητικότητα Erasmus+ KA1 (Training course) αφορά στην επιμόρφωση επιμορφωτών (trainers) υπεύθυνων σε ΜΚΟ και χώρους εκπαίδευσης νέων (youthwork).

To εβδομαδιαίο εντατικό πρόγραμμα περιστρεφόταν γύρω από τις έννοιες της Πειραματικής Μάθηση (Experiential Learning Cycle) και διάφορα μοντέλα μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως Johari Window model for feedback, GROW model, ASK Competence model και 3Ps.

Δοκιμάσαμε τα εργαλεία και τις μεθόδους στην πράξη, με ανατροφοδότηση, συνεχή διάλογο και αυτο-αξιολόγηση. Στο τέλος, σε ομάδες σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε εργαστήρια με αναφορά στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις. Υπήρξαν ευκαιρίες για διάλογο σε θέματα επιμόρφωσης ενηλίκων, ανταλλαγή καλών πρακτικών και διοργάνωσης συνεργατικών προγραμμάτων.

Η επιμόρφωση είχε συνοχή, ουσία κι συνέπεια και αυτό ήταν διακριτό σε όλες τις φάσεις του.Οι έμπειρες συνονίστριες Andreea και Elena διαχειρίστηκαν το πρόγραμμα με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε όλα τα στάδια, από την προετοιμασία του ταξιδιού μας, την διοργάνωση των δραστηριοτήτων και δράσεων έως την υποστήριξη των πειραματικών μας εργαστηρίων και το υλικό που μας έστειλαν για μελλοντική μας χρήση. Οι δε ντόπιοι ακούραστοι οικοδεσπότες μας Tuba και Gard, μας υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα και ενδιαφέρον. ‘Εδωσαν προσοχή στις καθημερινές ανάγκες όλης της ομάδας, εμπλούτισαν την πολιτιστική μας γνώση για τον τόπο, μας ξενάγησαν στο κτήμα τους με τις μηλιές, στο εστιατόριό τους και μας προσέφεραν να δοκιμάσουμε μηλίτες και ντόπια κρασιά (cider tasting). Όλα αυτά στο χωριό Balestrand που βρίσκεται στο φιόρδ Sogndal 360 χιλιόμετρα από το ‘Οσλο, ένα τοπίο μαγευτικό: ήρεμα νερά στο φιόρδ και χιονισμένα βουνά με καταρράκτες τριγύρω.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επαγγελματίες, κυρίως ιδρυτές, managers και εκπαιδευτές ΜΚΟ, από χώρες όπως την Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και Εσθονία. ‘Ήταν όλοι τους υπέροχοι: ευγενικοί, ομιλητικοί και ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις για μελλοντικές συνεργασίες στον τομέα των ΜΚΟ και του εθελοντισμού. Ακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τους έντονους ρυθμούς της επιμόρφωσης, είχαμε παραγωγικές συζητήσεις και υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλον σε πειραματικές μαθησιακές τεχνικές, όπως στο debriefing. Μια πολυπολιτισμική ευαισθητοποιημένη ομάδα με κέφι και διάθεση να προσφέρουν σε μια δημιουργική Ευρώπη και έναν ειρηνικό κόσμο.

Η εμπειρία αυτή υπήρξε πράγματι μια πολιτισμική εμπειρία και ένα πλούσιο ταξίδι γνώσεων και εμπειριών. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα τόσο δημιουργικό training course και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Κατερίνα Γερογιάννη

ομάδα
εργαστήριο
εκπαιδευτές
αναμνηστική
water
tuba
team
session
goodbye
farm
 • ομάδα
 • εργαστήριο
 • εκπαιδευτές
 • αναμνηστική
 • water
 • tuba
 • team
 • session
 • goodbye
 • farm
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ