Σ' έναν πολύ όμορφο ξενώνα- πολιτιστικό χώρο στο χωριό Πασανόφ, μεταξύ Βαρσοβίας και Κρακοβίας, στην Πολωνία, φιλοξενηθήκαμε για 8 μέρες, 25 συμμετέχοντες από 7 ευρωπαϊκές χώρες για να παρακολουθήσουμε το επιμορφωτικό πρόγραμμα "ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΛΑ ΚΑΝΤΟ".Ήταν ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα με ψυχολογικές - κοινωνιολογικές προεκτάσεις για να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η ζωή μας είναι το άθροισμα των επιλογών μας, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και εμείς καθορίζουμε τη ζωή για την οποία αξίζει να ζούμε.
Μέρος της εκπαίδευσης ήταν ΟΙ ΑΞΙΕΣ, οι αντιλήψεις μας δηλαδή για το τι είναι σωστό ή λάθος, τι είναι σημαντικό ή ασήμαντο στη ζωή μας, έχει ή δεν έχει αξία για μας και προσδιορίζουν την κατάλληλη ή ακατάλληλη συμπεριφορά και τις επιλογές μας. Δυστυχώς όμως, όταν οι άνθρωποι κάνουν τις επιλογές τους λόγω περιορισμένης αυτογνωσίας και λόγω λανθασμένων, δρομολογημένων προτύπων που σκόπιμα και μη, τους κληροδότησαν, δεν αλλάζουν τις πεποιθήσεις τους και κάνουν επιλογές που μόνο σκοπό έχουν να τους κρατήσουν σε ένα κουτί- πλαίσιο σκέψης και δράσης και να αναπαράγουν αυτό που κληρονόμησαν γιατί "έτσι το βρήκαμε και έτσι θα το παραδώσουμε".
Ο εγκέφαλός μας είτε μάς προστατεύει είτε μάς περιορίζει. Επειδή όμως ζούμε σε ένα κουτί -πλαίσιο σκέψης που μας κληροδότησαν, οι άνθρωποι λοξοδρομούμε και χάνουμε το δρόμο μας για να μη φτάσουμε στο στόχο που έχουμε στο μυαλό μας ή να μην αγγίξουμε το όνειρό μας δίνοντας σημασία στο τι μου συμβαίνει και όχι στο τι κάνω εγώ γι' αυτό που μου συμβαίνει. Και αναλωνόμαστε στο πώς θα κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους ή να μας αγαπούν, ακολουθώντας τα δικά τους, ουσιαστικά, πιστεύω και θέλω τους.¨Ετσι, πρέπει ως ενήλικες να μάθουμε να ξεμάθουμε αυτά που μας πάνε πίσω και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε στο δρόμο της ζωής μας που εμείς επιλέγουμε.
Η επιμόρφωση περιλάμβανε αναφορές στη μέθοδο Σίλβα, στην επικοινωνία γιατί μόνο με σωστή επικοινωνιακή μεθοδολογία (η οποία διδάσκεται και δεν είναι έμφυτο χάρισμα), μπορούμε να κινητοποιήσουμε κάποιον, αν του πούμε ή κάνουμε πράγματα που ΔΕΝ αφορούν εμάς... Στο πρόγραμμα έγιναν πολλές ασκήσεις για την επικοινωνία και το ρόλο τόσο του αποστολέα όσο και του παραλήπτη του μηνύματος, τους κώδικες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών. Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στη σχέση μεταξύ της επιτυχίας και του χρήματος και στις αιτίες διαμόρφωσης της αντίληψης για την επιτυχία μέσα από το χρήμα και την υλική ευμάρεια.Με τεχνικές ελέγχου και "καθαρισμού" του μυαλού, προχωρήσαμε στα βήματα για αλλαγή και πώς ένα όνειρο αφού γίνει εφικτός στόχος, να γίνει τελικά πραγματικότητα.
Το πιο εντυπωσιακό μέρος της επιμόρφωσης ήταν το πρακτικό. Όλοι οι συμμετέχοντες κατάφεραν να σπάσουν ένα ξύλινο βέλος τοξοβολίας με το μαλακό μέρος του τράχηλου στο λαιμό τους, όλοι κατάφεραν να πατήσουν σε μια εστία με σπασμένα γυαλιά χωρίς ίχνος βλάβης, όλοι κατάφεραν να πέσουν με την πλάτη σε μια γέφυρα από τα χέρια των άλλων συμμετεχόντων και το πιο εντυπωσιακό, όλοι περπατήσαμε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα (κάτι που θυμίζει τα αναστενάρια στην Αγία Ελένη στις Σέρρες), χωρίς να καούμε στο πέλμα.(Και περπατήσαμε όλοι και δεύτερη φορά για να το εμπεδώσουμε γιατί δεν το πιστεύαμε ακόμα...). Έτσι και έμπρακτα, έγινε από όλους κατανοητό και ξεκάθαρο ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό μας, φόβοι, ανησυχίες, άγχη και ενδοιασμοί.
Όλοι κατανόησαν ότι είμαστε πάντα ελεύθεροι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να διαλέξουμε ένα διαφορετικό μέλλον ή ένα διαφορετικό παρελθόν και αν συγκεντρωθούμε στο όνειρο- στόχο μας, αν βγούμε από το περιοριστικό της σκέψης μας κουτί που μας κληροδότησαν και αν βάλουμε την καρδιά, το νου και την ψυχή μας ακόμα και στην πιο μικρή μας καθημερινή ενέργεια, έχουμε ανακαλύψει το μυστικό της επιτυχίας και τελικά ευτυχίας.
Πολλές ευχαριστίες στην ΕΛΙΞ για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω σ' αυτό το πρόγραμμα και για τη βοήθειά της να προχωρήσω λίγο παραπέρα, να διευρύνω τη σκέψη μου και να βελτιωθώ ως άνθρωπος.
Χρήστος Τσανασίδης,
Εκπαιδευτικός








