ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων SUN & MORE, πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας ονόματι Cerralba, κοντά στη Μάλαγα. Κύριο θέμα του προγράμματος ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η «φροντίδα» του πλανήτη μέσω της σωστής αξιοποίησης-εκμετάλλευσης του ήλιου, καθώς η κλιματική αλλαγή στις μέρες αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Από την πρώτη κιόλας μέρα του προγράμματος οι οικοδεσπότες μας υποδέχτηκαν πολύ ένθερμα και είχαν προετοιμάσει τις κατάλληλες δραστηριότητες, ώστε οι συμμετέχοντες να γνωριστούμε καλύτερα, μέσα από διάφορα διαδραστικά παιχνίδια, κάτι το οποίο έγινε με μεγάλη επιτυχία.

Μετά την πρώτη μέρα, υπήρχε μια σταθερή καθημερινότητα ως προς τα ωράρια, αλλά μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα ως προς τις δραστηριότητες και τους στόχους που έπρεπε να επιτευχθούν μέσα στη μέρα. Ξυπνούσαμε γύρω στις 8, ο καθένας ακολουθούσε την πρωινή ρουτίνα του με πρωινό, προσωπική υγιεινή κλπ.

Στις 9 έπρεπε να ήμασταν όλοι έτοιμοι, για να κάνουμε το πρώτο παιχνίδι μεταξύ μας ώστε να μας ξυπνήσει καλύτερα (το λεγόμενο energizer) και στη συνέχεια να ετοιμαστούμε για την πρώτη δουλεία της ημέρας (παρουσιάσεις και συνομιλίες μεταξύ των συμμετεχόντων πάνω στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, δημιουργία προϊόντων, κατασκευή του dehydrator, ανάπλαση της γύρω περιοχής με φυτά και λουλούδια, δραστηριότητες στο χωριό και πολλά άλλα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος).

Έως τις 13:00 κάναμε μικρά διαλείμματα και μετά σταματούσαμε ως τις 16:00 για μεσημεριανό και ξεκούραση, βόλτα ή ό,τι ήθελε ο καθένας. Από τις 16:00 ως τις 19:30 συνεχίζαμε τα tasks που μας είχαν ανατεθεί και έτσι ολοκληρώναμε τους στόχους της ημέρας.

Τις πρώτες μέρες, κάθε νύχτα κάποια χώρα είχε την τιμητική της, καθώς οι συμμετέχοντες έπρεπε μέσα από μια μικρή παρουσίαση να αναφέρουν ενδιαφέροντα πράγματα για τη χώρα τους (intercultural nights). Μετά ήμασταν ξανά ελεύθεροι μέχρι να ξαναχτυπήσουν τα ξυπνητήρια στις 8:00.

Προσωπικά για μένα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Πέρασα δύο καταπληκτικές εβδομάδες με γέλιο, πλάκες, χορούς, παιχνίδια, αλλά και κλάματα στο τέλος. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες δεθήκαμε πολύ μεταξύ μας και δημιούργησα φιλίες από όλες τις χώρες που θα κρατήσουν στο πέρασμα του χρόνου.

Επίσης ήταν πολύ σημαντικά και χρήσιμα τα πράγματα που μάθαμε, όπως και η οπτική ενός ενναλακτικού τρόπου ζωής. Προτείνω ανεπιφύλακτα στον καθένα να ζήσει μία τέτοια εμπειρία, ήδη έχουν πειστεί πολλοί από τους φίλους μου, μόνο από τον ενθουσιασμό που βλέπανε σε μένα όταν και διηγούμουν τις ιστορίες από την Ισπανία!

elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-1
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-2
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-3
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-4
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-5
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-6
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-7
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-8
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-9
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-10
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-11
elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-12
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-1
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-2
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-3
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-4
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-5
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-6
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-7
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-8
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-9
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-10
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-11
 • elix-ye-pavlos-sun-more-2023-May-12
 • Σχετικά Άρθρα

  Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
  Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

  Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
  Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ