MS02 VINGSTED HISTORICAL WORKPLACE, 31/07/12 - 11/08/12
Το εθελοντικό πρόγραμμα στο Vejle της Δανίας, τον Αύγουστο του 2012, ήταν το πρώτο στο οποίο συμμετείχα και αποτελεί ένα ιδιαίτερο ταξίδι για εμένα με υπέροχες αναμνήσεις, κάτι το οποίο δεν περίμενα να συμβεί σε τέτοιο βαθμό πριν πάρω την απόφαση να πάω.
Αρχικά, έμαθα για την ΕΛΙΞ από μια διαφήμιση στην τηλεόραση που παρουσίαζε εθελοντές να συμμετέχουν σε χειρωνακτικές εργασίες, το οποίο πάντα μου άρεσε και έψαξα σχετικά με τη δράση αυτής της οργάνωσης στο διαδίκτυο. Αν και είχε μπει ήδη ο Ιούλιος και τα περισσότερα προγράμματα ήταν γεμάτα, βρήκαμε με τη βοήθεια της ΕΛΙΞ (συγκεκριμένα της κ. Judith) το πρόγραμμα στη Δανία, στο οποίο δηλώσαμε συμμετοχή εγώ και ένας φίλος μου.
Φτάνοντας στη Δανία επικρατούσε αυτή η γλυκιά αγωνία για το καινούριο και διαφορετικό που θα συναντούσαμε, σε συνδυασμό με ενθουσιασμό για το πανέμορφο τοπίο που αντικρύσαμε κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο του Billund.
Στη συνέχεια, συναντήσαμε τις αρχηγούς του γκρουπ στο σημείο συνάντησης, οι οποίες μας οδήγησαν στον ιστορικό χώρο του Vingsted, όπου συναντήσαμε κάποια από τα υπόλοιπα μέλη. Μέχρι το τέλος της ημέρας, είχαν μαζευτεί όλα τα μέλη του γκρουπ στο Work Camp όπου είχαμε αρχίσει ήδη να γνωριζόμαστε. Ο πάγος μεταξύ μας έσπασε αμέσως όταν αρχίσαμε να παίζουμε διάφορα διασκεδαστικά παιχνίδια κατασκηνώσεως.
Η συνέχεια της παραμονής μας εκεί ήταν απλά μαγευτική. Κοιμόμασταν σε έναν μεγάλο πρώην στάβλο με αναπαυτικά κρεβάτια καλυμμένα από μαλλί προβάτων και κουρελούδες. Η καθημερινότητά μας περιελάμβανε εργασία με κτίσιμο πήλινων φούρνων όπως και ενός ξύλινου στεγάστρου πάνω από αυτούς. Κόβαμε ξύλα, κουβαλάγαμε, σκάβαμε και πλάθαμε τους φούρνους με πηλό σε ένα υπέροχο περιβάλλον κυριολεκτικά μέσα στο δάσος.
Συνεργαζόμασταν όλοι μαζί με γέλιο, καλή διάθεση και δημιουργικότητα μέχρι το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας προετοιμάζαμε το φαγητό, το οποίο μαγειρεύαμε στη συνέχεια πάνω από τη φωτιά, παίζαμε επιτραπέζια παιχνίδια και γνωρίζαμε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου. Κάθε βράδυ μαζευόμασταν όλοι γύρω από τη φωτιά όπου οι ιστορίες και τα παιχνίδια συνεχίζονταν, όπως επίσης και η μουσική από όργανα των συνταξιδιωτών (το μπουζούκι μου έφερε ιδιαίτερης εκτίμησης από την παρέα!).
Όμως οι δραστηριότητες δεν έμειναν εκεί. Ιππεύσαμε άλογα, κάναμε τοξοβολία, οδηγήσαμε ποδήλατα διπλών θέσεων και συμμετείχαμε σε «τελετή» επίκλησης Σκανδιναβικών Θεών φορώντας αρχαίες ενδυμασίες. Ναι! Ένας βοηθός της οργάνωσης, πρώην μισθοφόρος και βετεράνος πολέμου διέμενε στο δάσος και οι ιστορίες όπως και οι εμπειρίες και γνώσεις που μοιράστηκε με μας ήταν απίστευτα ενδιαφέρουσες. Αυτός οργάνωσε και την συγκεκριμένη «τελετή» όπου συμμετείχαμε οικειοθελώς και γνωρίσαμε την Σκανδιναβική Μυθολογία. Επίσης, είχε οργανωθεί εκδρομή στην πόλη Aaarhus, όπου πήγαμε σε μουσεία, κάναμε βόλτες και γνωρίσαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας.
Άλλη αξιοσημείωτη εμπειρία από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν όταν είχαμε «International Night» και κάθε μέλος του γκρουπ ετοίμασε ένα φαγητό από την χώρα του. Την τελευταία μέρα, συγκεντρωμένοι όλοι γύρω από τη φωτιά, μιλήσαμε για το πως μας φάνηκε το πρόγραμμα και τι γνώμη σχηματίσαμε για καθένα από τα μέλη του γκρουπ. Την άλλη μέρα αποχαιρετιστήκαμε υπό φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα και φύγαμε ο καθένας για τον προορισμό του.
Συνολικά, έχω κρατήσει μόνο θετικά από το συγκεκριμένο ταξίδι. Ήταν πολύ οργανωμένα και οι αρχηγοί του γκρουπ ήταν έμπειρες. Ήταν μια φοβερή εμπειρία χαράς, δημιουργίας και επαφής με πολιτισμούς από όλο τον κόσμο που σίγουρα θα ξαναέκανα. Κάθε μέρα κάναμε και κάτι διαφορετικό συμμετέχοντας σε ένα σωρό πρωτόγνωρες και φανταστικές δραστηριότητες. Αποτελεί σίγουρα ένα από τα καλύτερα, εάν όχι το καλύτερο ταξίδι που έχω κάνει ποτέ!
Ιωάννης Κ.