Το καλοκαίρι του 2009, κάποιοι από τους εθελοντές της ΕΛΙΞ, επέλεξαν να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας με ένα διαφορετικό ρόλο, αυτό του ομαδάρχη. Συνολικά 26 ομαδάρχες συντόνισαν με επιτυχία τις 17 διεθνείς εθελοντικές ομάδες που προσέφεραν εθελοντική εργασία σε τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας.
Η Ελπίδα Μανούδη, ομαδάρχισσα στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στη Νέα Μάκρη από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 14 Ιουλίου, απαντάει σε μερικά ερωτήματα και μια δίνει μια μικρή γεύση από την εμπειρία της.
Την επιθυμία να γίνω ομαδάρχισσα την απέκτησα αφότου παρακολούθησα το σεμινάριο ομαδαρχών που διοργάνωσε η ΕΛΙΞ . Έχοντας πλέον την περιέργεια να ζήσω μια τέτοια εμπειρία αλλά και τον χρόνο να αφιερώσω για κάτι τέτοιο, αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή.
Ψάχνοντας μέσα στο διαδίκτυο για οργανωμένες εθελοντικές δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκέφτηκα και την ιστοσελίδα της ΕΛΙΞ. Εκεί ενημερώθηκα για το σεμινάριο ομαδαρχών, οι θεματικές του οποίου με ενδιέφεραν ιδιαίτερα να παρακολουθήσω, και έτσι αποφάσισα να επισκεφτώ τα γραφεία της οργάνωσης.
3) Ποια είναι η εμπειρία σου από το σεμινάριο ομαδαρχών της ΕΛΙΞ?
Ήταν ένα πολύ όμορφο τετραήμερο γεμάτο από εμπειρίες, γνώσεις, παιχνίδια! Γνώρισα πολλά άτομα με τα οποία μοιραζόμασταν κοινά ενδιαφέροντα και μας συνέδεσαν πολύ στη διάρκεια του σεμιναρίου. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα φαινόταν αρχικά πολύ γεμάτο και πολύωρο, η βιωματική προσέγγιση των θεματικών μέσα από τα παιχνίδια και τις συζητήσεις έκανε το σεμινάριο να είναι εντέλει πολύ ευχάριστο, ξεκούραστο και φυσικά ομαδικά δημιουργικό.
Τέλος να επισημάνω ότι η ιδέα να μένουμε στο χώρο όπου γινόταν το σεμινάριο μας έδινε μια πρώτη εντύπωση του πως είναι οι συνθήκες σε ένα workcamp, αλλά ταυτόχρονα μας έδινε περισσότερο χρόνο να γνωριστούμε οι συμμετέχοντες καλύτερα μεταξύ μας και να αναπτύξουμε πιο στενές σχέσεις.
4) Περιέγραψέ μας το πρόγραμμα που ήσουν ομαδάρχισσα.
Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στην Νέα Μάκρη από τις 31 Ιουνίου έως και τις 14 Ιουλίου και συμμετείχαν 10 εθελοντές ηλικίας μεταξύ 16 και 22 ετών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κορέα και τις Η.Π.Α. Οι εθελοντές έκαναν τρίωρες βάρδιες στο πυροφυλάκιο της περιοχής, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και συμπλήρωναν την εθελοντική εργασία με τον καθαρισμό συγκεκριμένων παραλιών που μας είχε αναθέσει ο Δήμος Νέας Μάκρης. Ρεπό είχαν κάθε Τρίτη, οπότε και κανονίσαμε ημερήσιες εκδρομές στην Αθήνα και την Άνδρο.
Δεν υπήρχε κάτι που δεν περίμενα. Γνώριζα από την αρχή τις υποχρεώσεις που είχα ως ομαδάρχης απέναντι στους εθελοντές, τον τοπικό φορέα και τη διεκπεραίωση του προγράμματος. Οι προκλήσεις για έναν ομαδάρχη σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, όπως στο συγκεκριμένο για παράδειγμα υπήρχε εθελοντής που δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά ή το ότι ο χρόνος που βρίσκονταν όλοι οι εθελοντές μαζί ήταν περιορισμένος εξαιτίας των βαρδιών, είναι πάντα πολλές αλλά σε καμία περίπτωση μη-αναμενόμενες.
Με τους εθελοντές αναπτύξαμε πολύ καλές και φιλικές σχέσεις και σ’ αυτό συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες. Έδειξαν σεβασμό στο ρόλο μου και ήταν αρκετά συνεπείς στην εργασία τους και δεκτικοί στις συμβουλές και παρατηρήσεις μου σχετικά με αυτήν. Αυτό μου έδινε το περιθώριο να είμαι κι εγώ άνετη απέναντί τους και να περάσουμε πολύ ευχάριστα στον ελεύθερό μας χρόνο παρέα.Επίσης νομίζω ότι και η μικρή απόκλιση στις ηλικίες των εθελοντών, τα κοινά ενδιαφέροντά τους και ο ίδιος σκοπός για τον οποίον συμμετείχαν σε τέτοιο πρόγραμμα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο να συνδεθούν οι εθελοντές μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μια καλή παρέα.
7) Τι θα σου μείνει αξέχαστο από αυτή την εμπειρία?
Τα πάντα! Οι εθελοντές, η καλή συνεργασία με τον τοπικό φορέα, η φιλοξενία και βοήθεια που έδειξαν κάποιοι κάτοικοι της Νέας Μάκρης και οι εργαζόμενοι της κατασκήνωσης όπου μέναμε. Σχεδόν τα πάντα συνέβαλαν στη δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών για ένα ευχάριστο 15ημερο.
8) Τι κέρδισες από αυτή την εμπειρία?
Έμαθα να αντιμετωπίζω την κάθε είδους πρόκληση που εμφανιζόταν με αμεσότητα ώστε να αποφευχθούν μετέπειτα προβλήματα και να συνεργάζομαι με ανθρώπους με διαφορετικό χαρακτήρα και ανάγκες σε μία ιδιαίτερη κατάσταση όπως είναι η εθελοντική εργασία. Επίσης γνώρισα μία εναλλακτική μορφή του εθελοντισμού που συνδυάζει και τις διακοπές, μου άρεσε και σίγουρα θα το ξαναέκανα στο μέλλον.
9) Τι θα συμβούλευες σε κάποιον που σκέφτεται να γίνει ομαδάρχης σε ένα πρόγραμμα της ΕΛΙΞ?
Με καλή θέληση, πολύ όρεξη και καμία ανησυχία για το αν θα τα καταφέρει, όποιος επιθυμεί να γίνει ομαδάρχης να το δοκιμάσει οπωσδήποτε. Ακόμη και αν κάποιος προηγουμένως δεν έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό, είναι μια εμπειρία που μέσα από τις θετικές αλλά και τις αρνητικές καταστάσεις που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα ωφεληθεί με κάθε τρόπο.
![]() |
![]() |
![]() |