ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ

ΕΡΓΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα που αποτελεί υπενθύμιση για το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.
Η 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως η Διεθνής Ημέρα του Παιδιού. Από το 1990 κι έπειτα, σηματοδοτεί την επέτειο από την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τόσο τη Διακήρυξη όσο και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών. Με αφορμή την Παγκόσμια αυτή Ημέρα, ας μην ξεχνάμε το ότι οφείλουμε ως κοινωνία να παραδώσουμε στα παιδιά έναν πραγματικά βιώσιμο πλανήτη.

Η Διεθνής Ημέρα του Παιδιού προσφέρει στον καθέναν από εμάς το ερέθισμα για να υπερασπιστεί, προωθήσει και γιορτάσει τα δικαιώματα των παιδιών, μέσω διαλόγου και δράσεων που θα οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο για αυτά.

Τα όμορφα παιδικά χρόνια δεν αποτελούν κάτι το δεδομένο για όλους. Αναλογικά, περισσότερα παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας παρά ενήλικες. Σύμφωνα με στοιχεία του British Council, Το 19,5% των παιδιών παγκοσμίως ζουν σε συνθήκες ακραίας ανέχειας και παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 1/3 του παγκοσμίου πληθυσμού, αποτελούν ταυτόχρονα και το 1/2 των φτωχών αυτού. Πολλές δεκάδες εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ ένα ποσοστό αυτών που αποφοιτούν από αυτό, δεν αποκτούν βασικές γνώσεις ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών. Όλα αυτά καταδεικνύουν μία παγκόσμια κρίση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η εκπαίδευση αποτελεί ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και ένα από τα ισχυρότερα μέσα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των προβλημάτων υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί το μέσο της επίτευξης της ισότητας των δύο φύλων, της ειρήνης και της σταθερότητας.

Σύμφωνα με τα άρθρο 28 και 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κάθε χώρα που υπογράφει τη Σύμβαση θα πρέπει:

  • Να καταστήσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποχρεωτική και δωρεάν σε όλους.
  • Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη διαφορετικών μορφών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της γενικής και επαγγελματικής, να τις καταστήσεις διαθέσιμες και προσβάσιμες για κάθε παιδί και να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, όπως δωρεάν εκπαίδευση και παροχή οικονομικής βοήθειας, όπου κρίνεται αναγκαίο.
  • Να καταστήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους και με κάθε τρόπο, ανάλογα με τις ικανότητες τους.
  • Να καταστήσει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές πληροφορίες και καθοδήγηση, διαθέσιμες και προσβάσιμες σε όλα τα παιδιά.
  • Να λαμβάνει μέτρα για την ενθάρρυνση της τακτικής φοίτησης στα σχολεία και τη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης αυτών.

Επίσης το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αναπτύσσει πλήρως την προσωπικότητα, τα ταλέντα και τις ικανότητες κάθε παιδιού, να ενθαρρύνει το σεβασμό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους άλλους πολιτισμούς και το περιβάλλον.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας. Παρά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην εκπαίδευση από τη σχετική Σύμβαση, περίπου 260 εκατομμύρια από αυτά παγκοσμίως (1 στα 10 κατά προσέγγιση) βρίσκονταν εκτός σχολείου, ακόμα και πριν το 2020. Η πανδημία του Covid-19 και η γενικευμένη υγειονομική κρίση έχουν διαταράξει την εκπαίδευση πολλών περισσότερων παιδιών, με τις πιθανότητες να μην επιστρέψουν ποτέ στην τάξη να έχουν αυξηθεί. Φαινόμενα όπως η φτώχεια, οι πολιτικές αναταραχές και η κλιματική αλλαγή, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές πολλών παιδιών που βρίσκονται στο περιθώριο. Η δράση για την πραγμάτωση του δικαιώματος τους στην εκπαίδευση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος για αυτά.

Η ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας γνωρίζει στην πράξη τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι από το Σεπτέμβριο του 2021, με τη στήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF, υλοποιεί το Πρόγραμμα "Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση - All Children in Education (ACE Project)”. Το Πρόγραμμα υλοποιείται στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΜΔΑ) της ΕΛΙΞ, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα στην Οδό Πατησίων, στην Δομή Προσωρινής Υποδοχής στην Ελευσίνα και στη Δομή Προσωρινής Υποδοχής στην Κόρινθο. Ταυτόχρονα η ΕΛΙΞ υποστηρίζει σχολεία, φορείς και δήμους στις Περιφέρειες της Δυτικής Αττικής και της Πελοποννήσου. Στόχος του Προγράμματος είναι να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες σχολικής ηλικίας, θα έχουν πρόσβαση στο επίσημο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ότι θα ενσωματωθούν ομαλά στη σχολική κοινότητα και ότι θα εξαλειφθούν οι περιπτώσεις διακοπής του σχολείου.

Μάθετε περισσότερα για το ACE Project.

Το Πρόγραμμα "Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση" υλοποιείται από την ΕΛΙΞ με τη στήριξη της UNICEF και τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.

The Project "All Children in Education (ACE) is implemented by ELIX with support from UNICEF and is co-funded by the European Union.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ