ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η 5η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα εθελοντισμού, τιμά τη δέσμευση και τη συμβολή των εθελοντών για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου πλανήτη και μίας δικαιότερης κοινωνίας. Το πλέον ταπεινό και ευγενές πρόσωπο της ανθρωπότητας εκφράζεται μέσα από την εθελοντική προσφορά, με τους εθελοντές να υπερασπίζονται την αλληλεγγύη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Δήμος Αθηναίων στοχεύει πλέον ανοιχτά στην αφύπνιση της εθελοντικής συνείδησης των πολιτών, με κατάρτιση και εκπαίδευση νέων εθελοντών και εκτίμηση του υπάρχοντος ανθρωπίνου δυναμικού. Το Πρόγραμμα "Συμμετέχουμε" επαναπροσδιορίζει την έννοια του ενεργού πολίτη και εθελοντή, δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους πολίτες να προσφέρουν έμπρακτα σε ποικίλα ζητήματα και ενέργειες. Η κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά τονίζουν το συλλογικό στίγμα έναντι του προσωπικού, υπερθεματίζοντας τις αξίες και το αφήγημα των εθελοντικών δραστηριοτήτων.

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, ανάμεσα τους και η ΕΛΙΞ,athens municipality logo έδωσαν το παρόν στη συνάντηση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Οι εκπρόσωποι των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών συζήτησαν το πρόσφατα καταρτισθέν σχέδιο για τον εθελοντισμό, με επικεφαλής την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Κατερίνα Γκαγκάκη και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κου Κώστα Μπακογιάννη.

Με το Πρόγραμμα "Συμμετέχουμε", ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη κατάρτιση των νέων εθελοντών, και τις συνθήκες για την ουσιαστική συνεισφορά τους, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο. Ο βασικός στόχος του Project είναι η βοήθεια προς ευάλωτους συμπολίτες που ζούνε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, ενώ στόχος είναι και η ανάπτυξη της εθελοντικής δραστηριότητας στις κατά τόπους γειτονιές.

Τα στάδια του Προγράμματος είναι τα εξής :

1) Ανοικτό κάλεσμα προς πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις, ώστε να αποτελέσουν εταίρους στην εκπαίδευση των εθελοντών

2) Εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε οι εθελοντές να μπορέσουν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν σε πρωτοβουλίες του Δήμου

3) Υλοποίηση του προγράμματος, αξιοποίηση των εκπαιδευμένων εθελοντών σε πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων του Δήμου

Ανάμεσα στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, εκτός από την ΕΛΙΞ, που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του Δήμου ήταν οι : Higgs, Αμκε Ίασις, Praksis, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί του Κόσμου, Δεσμός, Emfasis Foundation, ActionAid, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κίνητρο, Θετική Φωνή, We4All, Χαμόγελο του Παιδιού, Μπορούμε, 50 plus Hellas, Αντάμα, Ομάδα Εθελοντισμού “Στήριξη”, Hellenic Youth Participation.

elix athens world vollunteer day dec 2022

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ