ΈΡΓΟ

Αειθαλεία - Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά

To πρόγραμμα "Αειθαλεία - Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την ΕΛΙΞ και εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. και την OTEAcademy. Το πρόγραμμα προβάλλει την αξία της εθελοντικής προσφοράς για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προτείνοντας ταυτόχρονα μια συνολική στρατηγική ως προς την διάδοση της. Παράλληλα προσφέρει τα εργαλεία για τη διασύνδεση μεταξύ των ατόμων που θέλουν να συμμετάσχουν και των φορέων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν θέσεις εθελοντικής προσφοράς.


Aeithaleia Logo 4x3Το έργο βασίζεται στην πρότερη εμπειρία της ΕΛΙΞ, όσον αφορά προγράμματα και δράσεις προώθησης του εθελοντισμού και προσωπικής ανάπτυξης του ατόμου. Ο σκοπός του είναι η ανάδειξη της ενεργητικής συμμετοχής ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών μέσω της εθελοντικής προσφοράς, προκειμένου να καθιερωθεί η ενεργός γήρανση ως καλή πρακτική υγείας και ποιότητας ζωής.

Αντίστοιχα, οι απώτεροι στόχοι του προγράμματος "Αειθαλεία" είναι η προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, η άρση αρνητικών στερεοτύπων και η αξιοποίηση ενός μεγάλου αριθμού εθελοντών μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι σήμερα αποτελούν έναν ως επί το πλείστον αδρανή κοινωνικό πόρο.

Η βασική ομάδα - στόχος του προγράμματος "Αειθαλεία" είναι οι άνθρωποι ηλικίας 55+ ετών. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα δεν θέτει ηλικιακά στεγανά, καλωσορίζοντας έτσι κάθε άνθρωπο που θέλει να αναπτύξει εθελοντική συνεργατική δράση, με απώτερο σκοπό το κοινό καλό.

Η πρόκληση γύρω από το πρόγραμμα είναι η δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος εθελοντικής συμμετοχής, το οποίο θα στοχεύει εκτός των άλλων και στην κάλυψη υπαρκτών κοινωνικών αναγκών. Το "Αειθαλεία" στοχεύει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων μέσα από την αύξηση της αυτοπεποίθησης τους, της μείωσης του stress και των συμπτωμάτων κατάθλιψης, τη διατήρηση της πνευματικής εγρήγορσης τους.

Το έργο «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την AμKE ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας και εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. και την OTEAcademy.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow».

aithaleia by elix all partners

 • 
        

  Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 έλαβε χώρα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το Συνέδριο για τον Εθελοντισμό και την Ενεργό Γήρανση, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά».

  Περισσότερα...

 • 
        

  Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά»,
  η ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας,
  ως φορέας υλοποίησης και οι εταίροι Πανεπιστήμιο Πατρών, Proopsis Consulting S.A. και OTEAcademy σας προσκαλούν στο Συνέδριο για τον Εθελοντισμό και την Ενεργό Γήρανση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα), την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ώρα 12.00μμ – 17.00μμ.

  Περισσότερα...

 • 
        

  Στο πλαίσιο του έργου «Αειθαλεία – Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά», το Πανεπιστήμιο Πατρών ξεκινά από τον Νοέμβριο του 2023 σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση στελεχών δημόσιων φορέων (υπηρεσίες Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ. κ.α.), καθώς και στελεχών ή μελών της Κοινωνίας των Πολιτών στη συστηματική οργάνωση εθελοντικών δράσεων κοινωνικής προσφοράς με βασική ομάδα στόχο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αξιοποιώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Worth It».

  Περισσότερα...

 • 
        

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος "Αειθαλεία - Ολιστικό Πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας" , του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, καλούμε εθελοντές και εθελόντριες κάθε ηλικίας σε ομαδική δράση αναδάσωσης του Υμηττού, την Τετάρτη 25η Οκτωβρίου 2023!

  Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), θα φροντίσουμε ένα σημαντικό τμήμα του βουνού που καταστράφηκε το 2015 από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βύρωνα και μέσα σε λίγες ώρες κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα μέχρι την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.

  Περισσότερα...

 • 
        

  Μέσα από μία σπουδαία πρωτοβουλία και σύμπραξη η ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, με το Οικομουσείο Ζαγορίου και μαζί με τους εθελοντές και εθελόντριες του Προγράμματος "Αειθαλεία - Ολιστικό Πρόγραμμα για τον Εθελοντισμό ατόμων Μεγαλύτερης Ηλικίας", ολοκλήρωσαν την κατασκευή μίας βλάχικης καλύβας για μετακινούμενους κτηνοτρόφους, στην περιοχή των Δρυμάδων στο Δήμο Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων.

  Περισσότερα...

 • 
        

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αειθαλεία -Ολιστικό Πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας», του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η ΕΛΙΞ, καλούμε εθελοντές και εθελόντριες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν σε μία ομαδική βιωματική δράση προστασίας του Υμηττού, την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023.

  Ελάτε μαζί μας ώστε να ενημερωθούμε για την προστασία των δασών και τα αντιπυρικά μέτρα αλλά και για να φροντίσουμε τις αναδασώσεις του Υμηττού!

  Περισσότερα...

 • 
        

  Στον Easy 97.2 και στην εκπομπή Easy Breakfast (Καθημερινές 6.30 - 10.00 με την Μαρία Κωνσταντάκη και τον Στάθη Χριστοφορίδη), φιλοξενήθηκε στις 4 Απριλίου ο κος Μανόλης Μέντης, κοινωνικός λειτουργός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πάτρας και επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος "Αειθαλεία - Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας".

  Περισσότερα...

 • 
        

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος "Αειθαλεία - Ολιστικό Πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας" (www.aeithaleia.gr), του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, καλούμε εθελοντές ηλικίας 55 ετών και άνω για ομαδική δράση καθαρισμού του Υμηττού, την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023!

  Περισσότερα...

 • 
        

  Η κα Ελένη Γαζή, ιδρύτρια της ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, προωθεί εδώ και δεκαετίες την εθελοντική προσφορά και το αφήγημα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι στο πλαίσιο της διαγενεακής αλληλεγγύης, ο εθελοντισμός δεν αποκλείει καμία ηλικιακή ομάδα από τις δραστηριότητες του. Η κα Γαζή μας μίλησε για τη γενικότερη κατάσταση του εθελοντισμού στη χώρα μας, καθώς και για την προοπτική του στο πλαίσιο της συμπερίληψης ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

  Περισσότερα...

 • 
        

  Ο εθελοντισμός και οι δραστηριότητες του έχουν πολύ ισχυρό και θετικό αντίκτυπο, στην υγεία και ευημερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα οφέλη του είναι τόσο ψυχικά, όσο και κοινωνικά ή ακόμα και σωματικά. Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ηλικιωμένων του Καναδά, οι Καναδοί ηλικιωμένοι αποτελούν μερικούς από τους πιο δραστήριους και αφοσιωμένους εθελοντές της χώρας, διαδραματίζοντας μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση των τοπικών τους κοινοτήτων.

  Περισσότερα...

 • 
        

  Θα μπορούσε κανείς να πει πως η υγιής γήρανση αποτελεί αυτοσκοπό για τον άνθρωπο. Συχνά όμως αντιλαμβανόμαστε τα ρίσκα που έπονται, γνωρίζουμε ότι η γενετική και η κληρονομικότητα παίζουν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας μας. Ταυτόχρονα έχουμε επίγνωση της άνθησης της ιατρικής και του πόσο πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται ασθένειες οι οποίες παλιότερα θεωρούνταν ανυπέρβλητες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να κατανοήσουμε ότι ως προς ένα αρκετά μεγάλο και σημαντικό ποσοστό, η ποιότητα της τρίτης ηλικίας είναι στο χέρι μας.

  Περισσότερα...

 • 
        

  Η ιδρύτρια της Elix/ Ελιξ- Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, κα Ελένη Γαζή, μίλησε με τον ιδιαίτερα περιγραφικό της τρόπο για τις λεπτομέρειες του Προγράμματος «Αειθαλεία - Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας» στο φεστιβάλ Μονοπάτια Ζωής. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αποτελούν αυτή τη στιγμή ως επί το πλείστον έναν ανενεργό κοινωνικό πόρο, κάτι το οποίο θα πρέπει να αλλάξει τόσο ως στερεότυπο, όσο και ως πραγματικότητα. Η φροντίδα του νου και του σώματος είναι κομβικής σημασίας για την ευεξία στην τρίτη ηλικία, ενώ μια συνολική στρατηγική για τον εθελοντισμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, προάγει τη συλλογική δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη, άροντας ταυτόχρονα τα όποια αρνητικά στερεότυπα.

  Περισσότερα...

 • 
        

  Την Τετάρτη 29 Ιουνίου στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων το έργο «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά» ξεκίνησε το ταξίδι του.
  Η εκδήλωση φιλοξένησε ένα πάνελ εξαιρετικών ομιλητών όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι προοπτικές για την ενεργό γήρανση, τα ψυχοκοινωνικά και σωματικά οφέλη του εθελοντισμού αλλά και το όραμα του "Αειθαλεία" να δώσει φωνή στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και να δημιουργήσει συμπεριληπτικά περιβάλλοντα για εκείνα.

  Περισσότερα...

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ