ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΓΟ

Ο Γιόναθαν ονειρεύεται να γίνει πιλότος και προσπαθεί κάθε μέρα πολύ σκληρά για να γίνει η επιθυμία του πραγματικότητα, παρακολουθώντας μαθήματα στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ELIX.

Η οικογένεια του Γιόναθαν βρίσκεται στην χώρα μας λιγότερο από δώδεκα μήνες. Ωστόσο ο πατέρας του έχει έρθει από την Αίγυπτο εδώ και αρκετά χρόνια, καταφέρνοντας εν τέλει να φέρει και την οικογένεια του στην Αθήνα. Ο Jonathan, μαζί με τους γονείς και την αδερφή του, διαμένουν στη Μιχαήλ Βόδα, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ ο πατέρας του εργάζεται ως υπάλληλος σε εταιρεία security. "Είναι πολύ καλύτερα στην Ελλάδα απ' ότι στην Αίγυπτο", θα πει ο μικρός μας φίλος με το γλυκό χαμόγελο. Σταματάμε προσωρινά τη συζήτηση μαζί του, ώστε να του ευχηθούμε την καλύτερη διαμονή και πρόοδο στη χώρα μας.

Ο Γιόναθαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο και ήρθε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο με την αδερφή του και την μητέρα του. Ήρθαν προκειμένου να ζήσουν με τον πατέρα του, ο οποίος είχε ήδη μεταναστεύσει στην Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια για να βρει δουλειά και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και την οικογένειά του.  Ο Γιόναθαν, μαζί με τους γονείς και την αδερφή του, μένουν στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα και είναι μια πολύ δεμένη οικογένεια. Mιλάει με αγάπη για τη μεγάλη του αδερφή Λύντια, με την οποία τα κάνουν όλα μαζί: σχολείο, διάβασμα αλλά και βόλτες.  Τα δύο παιδιά ξυπνούν καθημερινά στις 7 το πρωί για να ετοιμαστούν και να πάνε με το λεωφορείο ως το Ελληνικό που είναι το σχολείο τους.  Ο Γιόναθαν πάει στη Δευτέρα Λυκείου, στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ελληνικού, και του αρέσει να πηγαίνει σχολείο τόσο για τα μαθήματα όσο και για τους φίλους που έχει κάνει!

Το πρωινό ξύπνημα είναι λίγο δύσκολο αλλά έχει και τα καλά του: «Έχουμε κάνει μία πολύ όμορφη παρέα στο σχολείο, είμαστε και πολλά παιδιά από Αίγυπτο και παίζουμε πολύ βόλεϋ, αν και παραδέχομαι ότι πρέπει να βελτιωθώ. Εκτός όμως από την παρέα μού αρέσει πολύ το μάθημα που κάνουν οι δάσκαλοί μου», λέει ο Γιόναθαν. Περισσότερο του αρέσουν τα μαθηματικά και μετά η γλώσσα και τα ελληνικά, τα οποία τα προτιμάει από τα αγγλικά. 

Ο Γιόναθαν έχει μεγάλα όνειρα για όταν μεγαλώσει: «Θέλω να ταξιδέψω πολύ και να γίνω πιλότος! Μου αρέσουν πολύ τα αεροπλάνα και είμαι περίεργος να τα εξερευνήσω και να τα πιλοτάρω.» Εδώ και εννιά μήνες, ο Γιόναθαν μετά το σχολείο παρακολουθεί μαθήματα στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΕΛΙΞ στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση». Πρόκειται για μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα ελληνικά και τα Μαθηματικά, ενώ του αρέσουν πολύ οι κατασκευές και οι δημιουργικές δραστηριότητες που κάνει στο πλαίσιο των μαθημάτων. Το μάθημα που του αρέσει περισσότερο είναι η Εργασιακή Ετοιμότητα (Job Readiness) που παρακολουθεί στο κέντρο με τον κοινωνικό λειτουργό της ΕΛΙΞ, Σάββα Καλοκαιρινό. Του αρέσει η συζήτηση για τις δουλειές και τα επαγγέλματα, ενώ βρίσκει ενδιαφέρουσα και τη δουλειά του κύριου Σάββα!

Ο Γιόναθαν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να συμμετάσχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις τον επόμενο χρόνο, με στόχο να πετύχει το όνειρό του. Όσο για τη ζωή στην Αθήνα και τον ελεύθερο χρόνο του, λέει: «Ζούμε στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο μου αρέσει πολύ, ενώ μου αρέσει πολύ να πηγαίνουμε βόλτες στην Ακρόπολη, το Σύνταγμα και τα πάρκα του Θησείου,» ενώ αστειευόμενος προσθέτει: «Δεν έχουν κίνηση οι δρόμοι στην Αθήνα, στην Αίγυπτο γίνεται χαμός στους δρόμους!»

Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο υλοποιείται σε συντονισμό με σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΕΛΙΞ.

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ