Η ΕΛΙΞ συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό σεμινάριο «Learning how to facilitate youth camps by working together», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ από τον οργανισμό Les Villages des Jeunes στο Le Faï της Γαλλίας. Αν σε ενδιαφέρει να μπεις πιο ενεργά στον κόσμο των διεθνών ανταλλαγών νέων και των workcamps, αυτό το πρόγραμμα σου δίνει την ευκαιρία να αναπτύξεις δεξιότητες facilitation και να εξελιχθείς ως leader σε διεθνείς ομάδες.
Το να συντονίζεις μια ομάδα δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας: έχει να κάνει με το να χτίζεις εμπιστοσύνη, να εμπλέκεις όλους στις αποφάσεις, να αναγνωρίζεις τις δεξιότητες και να μετατρέπεις τις πολιτισμικές διαφορές σε συλλογική δύναμη.
Σημαίνει επίσης να μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι τις προκλήσεις της επαφής με την τοπική κοινότητα, να δημιουργείς ένα περιβάλλον σεβασμού και να κάνεις κάθε κοινή στιγμή – ένα γεύμα, μια καθημερινή δουλειά, μια δραστηριότητα - ευκαιρία για μάθηση, ενδυνάμωση και ουσιαστική επαφή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, role-playing, πρακτικά εργαλεία, κατασκευαστική δραστηριότητα και βιωματικές εμπειρίες, ώστε κι εσύ με τη σειρά σου να μπορείς να οργανώσεις μια διεθνή ανταλλαγή νέων ή ένα workcamp όπου όλοι νιώθουν ότι συμμετέχουν, αναγνωρίζονται και είναι ασφαλείς.
Ημερομηνίες: 5–12 Ιουνίου 2026
Τοποθεσία: Le Faï, Γαλλία
Προθεσμία αιτήσεων: 01/05/2026
Αίτηση στο τέλος της σελίδας
Πάμε να δούμε τι σημαίνει να είσαι campleader
Το σεμινάριο καλύπτει θέματα όπως:
- Τι θέλουμε από τις ανταλλαγές νέων και τα workcamps
- Τι είναι ένας/μία camp leader και για ποιον/ποια είναι
- Διαπολιτισμικότητα σε workcamps και youth exchanges
- Εμπειρίες που δεν πήγαν καλά και πώς να μην επαναληφθούν
- Πώς να δημιουργείς δεσμούς με την τοπική κοινότητα και γιατί είναι σημαντικό
- Πώς να τα βγάλεις πέρα με πολύ περιορισμένο budget για φαγητό
Στόχοι
Να δημιουργηθεί ένας χώρος ανταλλαγής εμπειριών γύρω από τον ρόλο του/της camp leader, να συζητηθούν πραγματικές καταστάσεις και να πάρεις ιδέες και συμβουλές από άλλους. Παράλληλα, να χτιστούν δίκτυα μεταξύ camp leaders σε όλη την Ευρώπη.
Οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν επίσης να προτείνουν και να υλοποιήσουν το δικό τους workshop πάνω στο θέμα. Έτσι, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες και πρακτικές και να εμπλουτίσουν το σεμινάριο με διαφορετικές οπτικές.
Σημείωση
Αυτό δεν είναι masterclass: μια διεθνής ανταλλαγή νέων ή ένα workcamp μπορεί να πάρει πολλές μορφές, ανάλογα με τον/την camp leader. Πολιτική δράση, ιστορικό πλαίσιο, οικονομικοί περιορισμοί, διαπολιτισμικές δυναμικές και η προσωπική σου ματιά επηρεάζουν τον τρόπο που συντονίζεις. Στόχος του σεμιναρίου δεν είναι να σου πει «κάνε αυτό βήμα-βήμα», αλλά να σου δείξει διαφορετικές προσεγγίσεις και εμπειρίες, ώστε να βρεις τον δικό σου τρόπο.
Σε ποιους απευθύνεται
Θα σε ενδιαφέρει αν:
- Έχεις υπάρξει ή θέλεις να γίνεις leader σε διεθνή ανταλλαγή νέων ή workcamp
- Δουλεύεις ή θέλεις να δουλέψεις με camp leaders
- Συμμετέχεις σε οργανισμό που διοργανώνει workcamps ή youth exchanges
- Σε ενδιαφέρει η μη τυπική εκπαίδευση ή το leadership γενικά
Τοποθεσία
Από το 1989, ο οργανισμός Les Villages des Jeunes διαχειρίζεται και ανακαινίζει το κέντρο φιλοξενίας στο Le Faï, στις Hautes-Alpes. Ο χώρος ήταν παλιά αγρόκτημα και σήμερα φιλοξενεί νέους και ενήλικες που χρειάζονται χρόνο για ξεκούραση, απόκτηση δεξιοτήτων και επαναπροσδιορισμό στόχων. Τα διεθνή projects που οργανώνονται εκεί ανοίγουν ένα «παράθυρο» στον κόσμο, φέρνοντας κοντά ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και backgrounds μέσα από τη συνεργασία και την κοινή ζωή. Ελπίζουμε όλοι να έρθουν με ανοιχτό μυαλό – αυτό είναι βασικό στοιχείο του project.
Διαμονή & Φαγητό
Τα παλιά κτίρια του αγροκτήματος έχουν μετατραπεί σε ομαδικά καταλύματα. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα μένουν σε κοινόχρηστα δωμάτια 3–8 ατόμων και θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις (τραπεζαρία, κουζίνα, ντους, τουαλέτες).
Η καθημερινότητα οργανώνεται συλλογικά: μενού, ψώνια, δραστηριότητες κλπ. Γίνονται μετακινήσεις προς την πόλη 1–2 φορές την εβδομάδα.
Σημαντικό: δεν θα υπάρχει κρέας κάθε μέρα. Αν και τα γεύματα δεν είναι αυστηρά χορτοφαγικά (εκτός αν ζητηθεί), δίνεται μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, οπότε η κατανάλωση κρέατος είναι περιορισμένη.
Οικονομικές πληροφορίες & κάλυψη μετακίνησης
Κόστος συμμετοχής: 100€
Τα αεροπορικά εισιτήρια πρέπει να κλειστούν ΜΟΝΟ αφού λάβεις γραπτή επιβεβαίωση συμμετοχής.
Τα έξοδα μετακίνησης επιστρέφονται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσω τραπεζικής μεταφοράς, αφού κατατεθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αποδείξεις, εισιτήρια, boarding passes κλπ).
Σύμφωνα με το Erasmus+ και την απόσταση, η μέγιστη επιστροφή είναι 309€.
Σημαντικό: Μην αγοράσεις εισιτήρια πριν λάβεις γραπτή επιβεβαίωση!
Πώς να κάνεις αίτηση
Συμπλήρωσε τη φόρμα παρακάτω.
Για απορίες, στείλε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα: "Seminar-Facilitate Youth Exchanges"
![]() |
![]() |
"LABORATORY OF EXPERIENCES: BUILD TOGETHER ESCAPE GAMES TO WORK WITH YOUTH!’’ το οποίο
διοργανώνεται από την Οργάνωση SEM&VOL, οργάνωση αντιπρόσωπο της Solidarites Jeunesses. Στο πλαίσιο του
Προγράμματος οι νέοι θα μάθουν πώς να κατανοήσουν και να συνδεθούν με άλλες πολιτισμικές
πραγματικότητες, προωθώντας την κατανόηση και την αλληλεπίδραση χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.
Επίσης, θα αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας μέσω παιχνιδιών και θα εκμεταλλευτούν μη τυπικές μεθόδους
εκπαίδευσης για την οργάνωση διαπολιτισμικών εργαστηρίων με διάφορες ομάδες στόχου.










