ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟ

Μία άλλη ματιά στην Ευρώπη, μέσα από τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας. Η καθιέρωση της, εδώ και χρόνια, προσβλέπει στην ενίσχυση και προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, στην μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της κοινοτικής ολοκλήρωσης. Θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπινου δυναμικού, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η ισότητα όσον αφορά τις ευκαιρίες και τη μεταχείριση.

Οι δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, η σημασία τους για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η ιθαγένεια, στον πυρήνα του όλου εγχειρήματος, με πρωτοφανείς όμως προκλήσεις σε δικαιώματα και καταστάσεις που τείνουμε να θεωρούμε δεδομένα. Από τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία, μέχρι της προκλήσεις για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Σήμερα, η Ευρώπη επιβεβαιώνει ξανά τη δέσμευση της για την περαιτέρω ενδυνάμωση των πολιτών, την προστασία των δικαιωμάτων τους, την ισχυρότερη και ανθεκτικότερη Ευρώπη.

“Take a look at Europe”.

"Ρίξε μια ματιά στην Ευρώπη". Κυριολεκτικά. Με ένα πρόγραμμα που θα συντόνιζε επαγγελματίας φωτογράφος. Μια πιο λεπτομερής ματιά στην Ευρώπη μέσα από την έννοια της ιθαγένειας. Μέσα από τη χρήση αναλογικής και ψηφιακής φωτογραφίες, οι συμμετέχοντες επαναπροσδιόρισαν την εν λόγω έννοια, μέσα από τη συγχώνευση της ταυτότητας με την εικόνα. Με την ευρωπαϊκή νεολαία να έχει δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, με τις βεβαιότητες της να καταρρέουν και να διαμορφώνονται από την αρχή, το Πρόγραμμα αυτό τους έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν εκ νέου το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Με παρουσίαση αυθόρμητη, χωρίς ξύλινο λόγο και με τετριμμένες περιγραφές, αλλά με την φρεσκάδα της φωτογράφησης, τις λεπτομέρειες των προσώπων και των διαθέσεων. Οι τέσσερεις εθελοντές τουerasmus plus logo 2 Προγράμματος "Take a Look at Europe" έμειναν για 21 ημέρες στην κοινότητα Beauvoisin, βορειανατολικά του Montpellier. Ο συντονισμός ανήκε στη γαλλική οργάνωση Réseau d'Entraide Volontaire (REV) και υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+. Στόχος ήταν η προώθηση, κατανόηση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας, στο καίριο θέμα της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με τη εμπειρία της ίδιας της Αγγελικής :

"Το πρόγραμμα “Take a Look at Europe“ πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό χωριό της βόρειας Γαλλίας στην περιοχή Beauvoisin, στην οποία ο οργανικός Solidarite Jeuness μας παρείχε ένα ευρύχωρο σπίτι. Σε αυτό καλούμασταν να συνεργαστούμε και να οργανώνουμε τις καθημερινές δουλειές σε ένα κοινόβιο τρόπο ζωής. Με την καθημερινή οργάνωση των εργασιών του σπιτιού, ίσως υπήρξαν καταστάσεις που αφαίρεσαν κάποιο χρόνο από την ίδια την ενασχόληση με το κύριο αντικείμενο του Προγράμματος, ωστόσο έφεραν πιο κοντά τους εθελοντές μέσω της αντίστοιχης αλληλεπίδρασης.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν δύο ομάδες από την Ελλάδα και από την Ισπανία (12 άτομα σύνολο). Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν πολύ καλή και οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις να σχηματιστούν αξιόλογες φιλίες. Η διάρκεια του προγράμματος λειτούργησε σημαντικά, καθώς έδωσε την ευκαιρία σε όλους μας να προσαρμοστούμε στον χώρο και να γνωριστούμε καλύτερα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας οι υπεύθυνοι μας βοήθησαν να οργανώσουμε τόσο την καθημερινότητα μας, όσο και τις εξωτερικές δραστηριότητες. Επισκεφτήκαμε πολλά μέρη της βόρειας Γαλλίας και παρευρεθήκαμε σε διάφορες εκδηλώσεις. Κεντρικό θέμα του Προγράμματος ήταν η φωτογραφία, με την οποία ασχολούμασταν από Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00-13:00). Μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος ο υπεύθυνος μας έφτιαξε μέσα στο χώρο του σπιτιού ένα “Σκοτεινό Δωμάτιο” για εμφάνιση αναλογικών φωτογραφιών, καθώς και ένα αυτοσχέδιο studio.

Γενικότερα, αυτή η εμπειρία είναι πλέον ανεκτίμητη, κυρίως λόγω των ανθρώπων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και κάποιων δυνατών προσωπικών στιγμών μου στην βόρεια Γαλλία."

Το Πρόγραμμα Take a Look at Europe, αλλά και το "Citizen Cafe - Speaking out about Gender" το οποίο προηγήθηκε, αποτέλεσαν από κοινού μία μεγάλη πρόκληση για την ΕΛΙΞ.

Ήταν τα πρώτα δύο προγράμματα που υλοποιήθηκαν ύστερα από την ύφεση της πανδημίας του COVID-19. Οι προκλήσεις και δυσκολίες αφορούσαν θέματα όπως η επιφύλαξη εθελοντών και των γονέων τους, αλλά και αντίστοιχα θέματα οργανωτικής και γραφειοκρατικής φύσεως. Παρά τα εμπόδια, οι διαδικασίες του Προγράμματος κύλησαν ομαλά και οι εθελοντές έζησαν άλλη μία αξέχαστη Erasmus+ εμπειρία.

ye experience elix aggeliki france 2021 1

Σχετικά Άρθρα

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ