ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Απολογισμός για τη δράση δενδροφύτευσης στη Λάρισα την Τετάρτη 31/10/2012

Η ΕΛΙΞ καλωσορίζει και υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των εθελοντών της. Στο πλαίσιο αυτό η Γαλήνη Κατσιάκη, εθελόντρια EVS της ΕΛΙΞ στο πρόγραμμα “La Team” σε συνεργασία με τοπικούς φορείς οργάνωσε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 10:00 πμ δενδροφύτευση στην περιοχή της Λάρισας, στο 3ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλος, μπροστά από την είσοδο του παιδικού σταθμού “Ντι – Ντιτ”. Στο σημείο αυτό στόχος ήταν να δεδροφυτευθεί ο λόφος που βρίσκεται πίσω από τον παιδικό σταθμό.

Η Γαλήνη σε συνεργασία με την ΕΛΙΞ σχεδίασε και υλοποίησε μια τοπική δράση με επιτυχία, αντλώντας γνώσεις από το EVS που πραγματοποίησε, την εμπειρία της ΕΛΙΞ αλλά κυρίως από την όρεξη και την διάθεσή που είχε για να προσφέρει στην τοπική της κοινωνία.

Η Γαλήνη περιγράφει την εμπειρία της:
"Γυρνώντας στην Ελλάδα μετά από το EVS που έκανα, θέλησα να αξιοποιήσω την εμπειρία που απέκτησα στο εξωτερικό και να βοηθήσω την τοπική κοινότητα.

 

Κάτι τέτοιο μου φαίνονταν πραγματικά δύσκολο στην αρχή. Το γεγονός ότι ήρθαν άτομα για να με βοηθήσουν με εξέπληξε ευχάριστα. Στην Ελλάδα, η έννοια του εθελοντισμού δεν είναι τόση διαδεδομένη όσο στο εξωτερικό. Νομίζω ότι στην ερώτηση τι δυσκολίες αντιμετώπισα, θα απαντούσα η αρνητική μου στάση ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία. Το να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο, από την αρχή μόνη σου, σε μια πόλη μακριά από την Αθήνα. Πίστευα ότι αν όχι σε όλα, κάπου θα κόλλαγε η όλη
διαδικασία. Για παράδειγμα, ότι δεν θα μου δίνανε την άδεια, ότι δεν θα μου δίνανε δέντρα, ότι δεν θα εμφανίζονταν εθελοντές να βοηθήσουν…

 

Γι’ αυτό θα συμβούλευα σε όσους σκέφτονται να κάνουν κάτι παρόμοιο αλλά φοβούνται, να το τολμήσουν δεν έχουν να χάσουν τίποτα, πιο πιθανό είναι να κερδίσουν. Μετά την δεντροφύτευση, αν και φανερά κουρασμένη, ένιωθα πολύ όμορφα και τα παιδιά έδειχναν ενθουσιασμένα.

 

Πως ξεκίνησε λοιπόν η όλη διαδικασία. Αρχικά, κατά την διάρκεια του EVS, είχα παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια και συμμετάσχει σε events όπου κύριος στόχος τους ήταν να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στο περιβάλλον και να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις για την τοπική βιοπικοιλότητα.  Έχοντας αυτό κατά νου και το γεγονός ότι στην πόλη μου δεν υπάρχει αρκετό πράσινο, αποφάσισα να διοργανώσω μία δεντροφύτευση στην οποία θα συμμετείχαν μικρά παιδιά .
Δενδροφύτευση στην Λάρισα από εθελόντρια EVS της ΕΛΙΞ

 

Οι κινήσεις που έκανα ήταν οι ακόλουθες:
- Βρήκα το σχολείο που ήταν διατεθειμένο να συμμετάσχει στο event και το μέρος όπου θα φυτευτούν τα δέντρα (ένας λόφος, απέναντι από το σχολείο).
- Πήγα στον Δήμο να ζητήσω την απαιτούμενη άδεια.
- Έπειτα, πήγα στο δημοτικό φυτώριο να τους ενημερώσω.
Δενδροφύτευση στην Λάρισα από εθελόντρια EVS της ΕΛΙΞ- Ήρθαν οι υπεύθυνοι του δημοτικού φυτωρίου να δουν το σχολείο και να εγκρίνουν το μέρος όπου θα φυτευτούν τα δέντρα. Την επόμενη μέρα, σημάδεψαν με μπογιά τα σημεία όπου θα φυτεύονταν το κάθε δέντρο.
- Διάλεξα με την βοήθεια τους τα δέντρα που ήταν κατάλληλα για το συγκεκριμένο μέρος.
- Σε συνεργασία με την ΕΛΙΞ, ανέβηκε στο site της ένα newsletter με πρόσκληση εθελοντών, όπου είχε όλα τα σχετικά στοιχεία για το μέρος, τι θα χρειαστεί να φέρουν οι εθελοντες, το τηλέφωνο μου για δήλωση συμμετοχής κ.α.
- Δημοσίευσα το newsletter στο site της τοπικής εφημερίδας, σε τοπικά blog και στο facebook φοιτητικών συλλόγων της πόλης.
- Μια μέρα πριν από την δεντροφύτευση και σε συνεργασία με τις δασκάλες του σχολείου, πρόβαλα στα παιδιά video που βρήκα κυρίως από το youtube, σχετικά με το πώς φυτεύεις ένα δέντρο, πως μεγαλώνει κτλ.
- Η ημέρα της δεντροφύτευσης έφτασε. Το φορτηγό του δήμου έφερε τα δέντρα και εμείς αρχίσαμε να σκάβουμε…"

 

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ