ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ολοκληρώθηκε η πιλοτική Πράσινη Δράση του ΥΠΕΚΑ για τον καθαρισμό του πευκοδάσους Σχινιά»

Ένα τριήμερο εθελοντικής προσφοράς για την αναγέννηση του πευκοδάσους και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 27 Απριλίου 2010 στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη δράση – Καθαρά δάση» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ μέσω του προγράμματος ήταν η ενθάρρυνση των συνεργειών και η δημιουργία ενός γόνιμου εδάφους, το οποίο θα οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί στενότερα με τους πολίτες - δημότες και τις εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν στο μέλλον περισσότsxinias 2010ερες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΕΛΙΞ, ως φορέας υλοποίησης της δράσης, συντόνισε τις εργασίες περίπου 1.300 εθελοντών από 60 οργανώσεις  και ομάδες που ασχολούνται με την προστασία του δάσους, της θάλασσας, αλλά και με περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καθαρισμό του δάσους από ξερά κλαδιά, προκειμένου να γίνουν ξυλοπολτός από ειδικό θρυμματιστή και να διασκορπιστούν στο έδαφος, ώστε και να απαλλαγεί το δάσος από εύφλεκτα υλικά, αλλά και να χρησιμεύσουν ως λίπασμα για τη φυσική του αναγέννηση. Επίσης, κατά τη διάρκεια του τριήμερου πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις για τη σημασία της βιοποικιλότητας, του μεσογειακού περιβάλλοντος και τη φροντίδα του δάσους.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων. Συμμετείχαν 700 μαθητές, μαζί με 41 συνοδούς εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να παρακολουθήσουν την απελευθέρωση δύο άγριων ερωδιών και μιας χελώνας. Ακόμη, πήραν μέρος σε προγράμματα των οργανώσεων, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή τεχνητής φωλιάς για πουλιά, το πώς φυτεύεται ένα δέντρο με επιτυχία, καθώς και τις πρώτες βοήθειες των ναυαγοσωστών, το παιχνίδι θησαυρού μέσα στο δάσος, κ.ά.

Στη δράση συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα και το Δασαρχείο Καπανδριτίου, με φορέα υλοποίησης την εθελοντική οργάνωση ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας. Έντονη ήταν η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, με εθελοντές από τους δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης και Πεντέλης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε στη Σκόπελο, από 7 έως 10 Μαΐου, με τη διοργάνωση δασικών διαδρομών και τη συμμετοχή εκπροσώπων εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων της περιοχής.

Πράσινη Δράση - Καθαρά Δάση από την ΕΛΙΞ και το ΥΠΕΚΑ

Copyright © 2013 ΕΛΙΞ Προγραμματα Εθελοντικης Εργασιας.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.     [Όροι Χρήσης]

Υποστήριξε την ΕΛΙΞ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας και την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την πολιτική cookies. Συμφωνώ