Η ΕΛΙΞ αναζητά δέκα (10) εθελοντές και εθελόντριες για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στις Δρυμάδες Ιωαννίνων, με σκοπό την ανακατασκευή παραδοσιακής βλάχικης καλύβας, η οποία αποτελεί μία αρχετυπική μορφή κατοίκησης των Νομάδων Βλάχων κτηνοτρόφων του προηγούμενου αιώνα.
Το Πρόγραμμα θα λάβει χώρα από τις 25/9 έως τις 2/10/2023.
ΕΤΑΙΡΟΣ :
Η ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, σε συνεργασία με το Οικομουσείο Ζαγορίου, σκοπεύουν στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Με το εν λόγω Πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας και κατά τη διάρκεια του, η ομάδα των εθελοντών/ντριών θα συνεργαστεί με την τοπική κοινότητα και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Ο όρος «μετακινούμενη κτηνοτροφία» δηλώνει την ετήσια μετακίνηση των κοπαδιών αιγοπροβάτων μεταξύ θερινών και χειμερινών βοσκοτόπων, ανεξάρτητα από το μέσο και την απόσταση που διανύουν.
Το Οικομουσείο Ζαγορίου ιδρύθηκε με σκοπό τη διαχείριση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ανάπτυξης. Βασικός πυλώνας λειτουργίας του αποτελεί η αρχή ότι τα μνημεία κάθε περιοχής πρέπει να παραμένουν in situ (στη θέση τους), ως ζωντανή μαρτυρία και ανάμνηση μίας παλαιότερης εποχής της συγκεκριμένης περιοχής. Οι επισκέπτες του Οικομουσείου ενημερώνονται για διάφορες πτυχές της τοπικής καθημερινότητας, τις παραγωγικές διαδικασίες της, αλλά και για την κοινωνικοοικονομική και φυσική ιστορία του ευρύτερου Οικοσυστήματος. Το φυσικό περιβάλλον και η επίδραση τους στη διαμόρφωση της ταυτότητας της περιοχής, έχουν άμεση σχέση με την ερμηνεία της πνευματικής, κοινωνικής και κυρίως οικονομικής εξέλιξης του τοπικού πληθυσμού.
Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος εθελοντικής εργασίας είναι η ανάδειξη των παραμέτρων πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία χαρακτηρίζει τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ήπειρο και αποτελεί μέρος της ταυτότητας του τόπου, μαζί με τις προφανείς θετικές επιπτώσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αρχιτεκτονική και η τεχνολογία υλικών. Η ενασχόληση του Οικομουσείου Ζαγορίου με τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, πραγματοποιείται μέσω ερευνητικών έργων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα τοπικά σχολεία.
Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ :
Οι ορεινές κτηνοτροφικές κοινότητες έχουν εξαρχής στο επίκεντρο τους την πρακτική μετακίνησης, ως αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και κοινωνικής συγκρότησης τους. Είναι κάτι που εκτός των άλλων, έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση του τοπίου όπου ιστορικά συνέβη. Μέσω της μετακίνησης λαμβάνει χώρα η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων, η εκμετάλλευση των κλιματικών δεδομένων, με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή ποιοτικότερων αγροδιατροφικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ομάδα των εθελοντών θα συλλέξει στη φύση τα υλικά τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή μιας παραδοσιακής βλάχικης καλύβας η οποία στο παρελθόν αποτελούσε προσωρινό κατάλυμα στην ύπαιθρο για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η ομάδα θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει γνώσεις για τις κοινωνικές και τις πολιτισμικές πρακτικές των κτηνοτρόφων καθώς και για τα ήθη και έθιμα τους.
ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ :
Οι εθελοντές θα μείνουν σε ξενώνα του δήμου Πωγωνίου, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Σταυροσκιάδι που απέχει 68 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων. Ο ξενώνας αποτελείται από επτά δωμάτια, με δύο κουκέτες ανά δωμάτιο (4 κρεβάτια/δωμάτιο), ενώ υπάρχουν κοινόχρηστα μπάνια σε κάθε δωμάτιο. Το κατάλυμα διαθέτει επίσης κοινόχρηστη και εξοπλισμένη κουζίνα. Θα παρέχονται δύο γεύματα την ημέρα στους εθελοντές (μεσημεριανό και βραδινό) . Το πρωινό θα ετοιμάζεται από τους ίδιους τους εθελοντές (θα υπάρχουν είδη παντοπωλείου).
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ :
Οι Δρυμάδες (χάρτης) είναι ένα μικρό χωριό του Νομού Ιωαννίνων, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Απέχει περίπου 485 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινότητα αυτού του μικρού και γραφικού χωριού, παρακολουθώντας διάφορες τοπικές εκδηλώσεις και κάνοντας πεζοπορίες, ξεναγήσεις, εργαστήρια και άλλες ομαδικές δραστηριότητες. Στόχος είναι η ουσιαστική διάδραση μεταξύ των εθελοντών η οποία θα δώσει ιδιαίτερη ταυτότητα στο πρόγραμμα.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ :
Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι ο Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων King Pyrros (68 χλμ.). Μπορείτε να φτάσετε στο Σταυροσκιάδι με λεωφορείο ή αυτοκίνητο/ταξί, από την πόλη των Ιωαννίνων ή τον Ελληνικό Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ :
Η ΕΛΙΞ - Conservation Volunteers Greece είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί, από το 1987, την εθελοντική υπηρεσία και την εκπαίδευση. Βασικός στόχος της ΕΛΙΞ είναι η προσωπική ανάπτυξη των ατόμων ως πολιτών του κόσμου, μέσα από την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση του πολιτισμού και η κοινωνική υπηρεσία είναι οι κύριοι πυλώνες λειτουργίας που διέπουν την ΕΛΙΞ και τις εθελοντικές δράσεις της. Η Οργάνωση στοχεύει στο να φέρει κοντά ανθρώπους όλων των ηλικιών από διαφορετικό πολιτισμικό, κοινωνικό και εθνικό υπόβαθρο, ανθρώπων οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ζήσουν, να μάθουν και να εργαστούν μαζί ως ομάδα, μέσω της συμμετοχής τους σε εθελοντικά έργα περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα έργα της ΕΛΙΞ προωθούν τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές, προσφέροντας ταυτόχρονα στους εθελοντές την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή ζωή της εκάστοτε κοινότητας φιλοξενίας. Η ΕΛΙΞ διοργανώνει workcamps διάρκειας δύο εβδομάδων, κυρίως το καλοκαίρι. Οι συμμετέχοντες προσφέρουν εθελοντική εργασία, μαθαίνουν παραδοσιακές τεχνικές αποκατάστασης, οργανώνουν και συμμετέχουν σε πολιτιστικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες, μοιράζονται ιδέες και απολαμβάνουν την τοπική φιλοξενία. Τα workcamps της ΕΛΙΞ δίνουν σε κοινότητες και μικρά χωριά της Ελλάδας την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φιλοξενήσουν νέους και εθελοντές από όλο τον κόσμο, υλοποιώντας ταυτόχρονα και με τη συμβολή τους σημαντικά έργα για την τοπική κοινωνία. Η Οργάνωση επίσης διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για Συμβούλους Νέων και Ομαδάρχες workcamps, καθώς επίσης και πολλές δραστηριότητες που απευθύνονται σε εθελοντές, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι μονοήμερες εκδρομές, οι περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και οι τακτικές συναντήσεις εθελοντών.
ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ :
- Διαβατήριο ή/και Ταυτότητα
- Υπνόσακο, μαξιλάρι
- Ρούχα εργασίας (ώστε να καλύπτονται χέρια και πόδια)
- Πουλόβερ/Φούτερ για το βραδινό κρύο
- Αντηλιακό, Εντομοαπωθητικό
- Γυαλιά Ηλίου, Καπέλο
- Παπούτσια Εργασίας (Αδιάβροχα)
- Σαγιονάρες (χρήση ντους)
- Πετσέτα και είδη προσωπικής υγιεινής
- Φάρμακα για μία ώρα ανάγκης
Μπορείτε επίσης να φέρετε παιχνίδια όπως χαρτιά, επιτραπέζια κλπ. Η πρόσβαση σε ΑΤΜ είναι περιορισμένη, οπότε καλύτερα να προμηθευτείτε μετρητά, π.χ. από το ΑΤΜ του Αεροδρομίου.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :
Το κόστος συμμετοχής για τους διαμένοντες στην Ελλάδα ανέρχεται στα 100 ευρώ και καλύπτει συντονιστικά, διοικητικά και οργανωτικά έξοδα της ΕΛΙΞ. Το ποό αυτό δεν καλύπτει τα μεταφορικά έξοδα, μπορούμε να σας φέρουμε σε επαφή με άλλους συμμετέχοντες για να μοιραστείτε τα έξοδα της μετακίνησης με αμάξι.
Για τους διαμένοντες εκτός Ελλάδας, επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να σας παραπέμψουμε στη συνεργαζόμενη μας οργάνωση από την Alliance of European Voluntary Service Organisations, η οποία και θα αναλάβει την αίτηση σας.
ΑΙΤΗΣΗ :
Διαβάστε εδώ τους όρους συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα “workcamp”. Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμπληρώσετε την online αίτηση με κωδικό προγράμματος "ELIX23-01" (πεδίο «Project CODE») και να καταθέσετε το ποσό συμμετοχής στην ΕΛΙΞ. Θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας στην εξέταση των αιτήσεων.
Στοιχεία για τους τρόπους πληρωμής, μπορείτε να βρείτε στις οδηγίες για την διαδικασία συμμετοχής εδώ.
Για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες ή ερωτήσεις, επικοινωνήστε με την ομάδα του έργου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Φέρτε μαζί σας όρεξη, πάθος και αίσθηση του χιούμορ!
Σας ευχόμαστε ένα ασφαλές, εύκολο ταξίδι και μια αξέχαστη εμπειρία στην Ήπειρο!