Η καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Μητρικών Γλωσσών από την UNESCO και οι δράσεις της ΕΛΙΞ για τις μητρικές γλώσσες των μαθητών, στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης.
Πόσες γλώσσες ομιλούνται παγκοσμίως; Ποια είναι η ήπειρος με τις περισσότερες ομιλούμενες αυτόχθονες γλώσσες; Ποια είναι η χώρα με τις περισσότερες γλώσσες μεταναστών; Πόσοι άνθρωποι μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες; Πόσες γλώσσες είναι υπό εξαφάνιση;
Ποια είναι η προέλευση των γλωσσικών δανείων «κουλουβάχατα» και «τζερτζελές»;
Πόσες και ποιες γλώσσες χρησιμοποιούμε μέσα στην ημέρα; Πού, μέσα στην καθημερινή μας διαδρομή, θα τοποθετούσαμε την καθεμιά;
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μητρικών γλωσσών η οποία γιορτάζεται στις 21 Φλεβάρη, δάσκαλοι και μαθητές σε όλα τα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΕΛΙΞ, συμμετείχαν σε πολυγλωσσικές δραστηριότητες και δημιούργησαν πολυτροπικά κείμενα, τα οποία αναδείκνυαν τις μητρικές τους γλώσσες. Τα παιδιά μίλησαν για τις γλώσσες που χρησιμοποιούν στο σπίτι με τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, στο σχολείο, στο τηλέφωνο, και αναρωτήθηκαν σε ποια γλώσσα μιλούν, γράφουν, διαβάζουν, σκέφτονται, κάνουν υπολογισμούς, ονειρεύονται. Ζωγράφισαν τα γλωσσικά τους πορτρέτα, μετέφρασαν λέξεις και φράσεις σε όλες τις γλώσσες κληρονομιάς της τάξης και έκαναν υποθέσεις σχετικά με διεθνή γλωσσικά δεδομένα. Δάσκαλοι και μαθητές κατασκεύασαν αφίσες με τις αγαπημένες τους λέξεις στη μητρική τους γλώσσα, ή πολύγλωσσα λεξικά με τις λέξεις που χρησιμοποιούν πιο συχνά στο σπίτι και στο σχολείο.
Η Διεθνής Ημέρα Μητρικών Γλωσσών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO, μόλις πριν από 22 χρόνια. Ορίστηκε για την 21η Φλεβάρη, γιατί στην ίδια ημερομηνία το 1952 φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους (Μπενγκάλι) και την επικράτηση των Ουρντού ως μοναδικής επίσημης γλώσσας του Πακιστάν. Η διαμαρτυρία των φοιτητών συνάντησε βίαιη καταστολή από την πακιστανική αστυνομία και είχε 4 νεκρούς. Το συμβάν έμεινε στην Ιστορία ως "η Σφαγή της Ντάκα" και έτσι η 21η Φλεβάρη, ή αλλιώς «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος», αποτελεί επίσημη αργία στο Μπαγκλαντές. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία, στην πολυγλωσσία και στη διάσωση των λιγότερο ομιλούμενων ή υπό εξαφάνιση γλωσσών.
Το Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας.