Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Compass "Δικαιώματα στις Γλώσσες μας" που υλοποιήθηκε 2-6 Σεπτέμβρη από την ΕΛΙΞ σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης – Τμήμα Νεολαίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Youth for Democracy.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων/ουσών με τις έννοιες, τους στόχους και τις μεθόδους της εκπαίδευσης στη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη και της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα (EDC/HRE) σε διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, μέσω της βιωματικής γνωριμίας τους με τα εκπαιδευτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχοντας ως κύριο σημείο αναφοράς το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο Compass (Πυξίδα).
18 εκπαιδευτικοί τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, σύμβουλοι νέων, κοινωνικοί/ες επιστήμονες και ψυχολόγοι από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος που εργάζονται με νέα άτομα συμμετείχαν στην εκπαίδευση φέρνοντας σε αυτήν τον πλούτο των εμπειριών και των γνώσεων τους από ποικιλόμορφα εκπαιδευτικά πλαίσια, καθώς και τις ατομικές τους ιστορίες.
Μέσα στις 5 μέρες εκπαίδευσης τα συμμετέχοντα άτομα ήρθαν σε επαφή με το θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις ενεργές καμπάνιες και τα εκπαιδευτικά εργαλεία του. Συζήτησαν για το youth work, τα κέντρα νέων, και τα διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής των νέων ατόμων στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων που τα αφορούν και έμαθαν για την κατάσταση των παιδιών και των νέων στην Ελλάδα μέσα από τα επίσημα στατιστικά δεδομένα.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες από το εγχειρίδιο Compass και άλλα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης επεξεργάστηκαν βασικές έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνδέοντάς τις με την καθημερινή τους πρακτική, διερεύνησαν τις δικές τους αξίες και πεποιθήσεις σχετικά με ζητήματα δημοκρατίας στην Ελλάδα και τον Κόσμο και αναστοχάστηκαν πάνω στη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης ως αντίβαρων στην κοινωνική ανισότητα.
Αξιοποίησαν το debate, την προσομοίωση, το παιχνίδι ρόλων, την επίλυση προβλήματος σε ομάδες και τις ομάδες αναστοχασμού προσεγγίζοντας έτσι βιωματικά και αναστοχαστικά τις αρχές και μεθόδους της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ώστε να μπορέσουν έπειτα να τις μεταφέρουν αναπλαισιωμένες στις δικές τους ομάδες.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσαν τα εργαστήρια του Open Space Technology, τα οποία υλοποιήθηκαν από συμμετέχοντες πάνω σε τομείς εξειδίκευσής τους, όπως το θέατρο στην εκπαίδευση, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, η ενταξιακή εκπαίδευση, τα πολύγλωσσα σχολεία και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών.
Τέλος ξεχωριστή θέση στην εκπαίδευση κατέλαβε η δράση της Ζωντανής Βιβλιοθήκης.
“Στα ράφια της Ζωντανής Βιβλιοθήκης δε θα βρεις βιβλία χάρτινα, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους, ιστορίες που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τις αφηγήσεις μας για τη συμπερίληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και να ανατρέψουν το αίσθημα μοναξιάς μας, να εμπνεύσουν και να ενθαρρύνουν τη δράση μας.”, ανέγραφε το ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράστηκε πριν από την ανάγνωση.
Ελπίζουμε μετά από αυτή την 5νθήμερη εκπαίδευση οι συμμετέχοντες να εμπνεύστηκαν για μελλοντικές δράσεις και παρεμβάσεις, να νιώθουν έτοιμες και έτοιμοι να υποστηρίξουν προγράμματα εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική συμμετοχή στα πλαίσια που εργάζονται, προάγοντας μια συμπεριληπτική εκπαιδευτική κουλτούρα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες για την ενεργή τους συμμετοχή,
- την Εκπαιδεύτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαίρη Δροσοπούλου, για την πολύτιμη συνεισφορά της στο σχεδιασμό και υλοποίηση της εκπαίδευσης
- την Ερμιόνη Σεφεντίν, Non-formal Education Trainer/ Board member Euro Balkan Youth Forum για την παρουσίασή της “Επισκόπηση των δράσεων και των εκστρατειών του Συμβουλίου της Ευρώπης”
- την Skerlida Eri Agolli, Planning and Monitoring Officer, UNICEF Greece Country Office, για την παρουσίαση της “Κατάστασης των παιδιών και των νέων στην Ελλάδα”
τα ζωντανά βιβλία
- Γεωργία Κατσούδα, education expert σε προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης
- Αγγέλα Λεκατσά, εκπαιδευτικό, διαμεσολαβήτρια Ρομά
- Ιωάννα Νισυρίου, συν-ιδρύτρια του We need books
- Γιώργο Μόσχο, νομικό, πρώην Συνήγορο του Παιδιού, ιδρυτικό μέλος της ΠΡΩΤΑ.12
- Τζουλιάνα Μπούσι, κειμενογράφο και εκπαιδεύτρια σε προγράμματα συμπερίληψης
- Δήμητρα Παρασκευοπούλου, θεατρολόγο, συντονίστρια προγραμμάτων ενδυνάμωσης
- Νίκο Χατζάκη, κοινωνικό λειτουργό, υπεύθυνο εθελοντισμού Θετικής Φωνής,
που ζωντάνεψαν με τις ιστορίες τους την ενότητα “Δικαιώματα, Συμμετοχή, Συμπερίληψη” της Βιβλιοθήκης της εκπαίδευσης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ακόμα
- την Πολύγλωσση Βιβλιοθήκη/Πολιτιστικό Κέντρο “We need Books” για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία της δράσης της Ζωντανής Βιβλιοθήκης,
- την Οργάνωση Θετική Φωνή
- την Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12
- την ΑΜΚΕ Με άλλα Μάτια, για τη συνεργασία
- όλη την ομάδα της ΕΛΙΞ που οργάνωσε και διεξήγαγε με επιτυχία το Compass Training Course “Δικαιώματα στις Γλώσσες μας!”.
Το πρόγραμμα Compass Training Course πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης – Τμήματος Νεολαίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Youth for Democracy.